Arquitectura
Cultura Arquitectura 29/12/2022

Els arquitectes critiquen la destitució del director dels Serveis d'Arquitectura Urbana i Patrimoni de Barcelona

En una carta reclamen informació sobre la intenció de cessar Marc Aureli Santos i la directora de la Fundació Mies van der Rohe

2 min
Una imatge d'arxiu de la ciutat de Barcelona a vista d'ocell, amb el Camp Nou en primer terme

BarcelonaLa intenció de l'Ajuntament de Barcelona de destituir el director dels Serveis d'Arquitectura Urbana i Patrimoni, Marc Aureli Santos, ha aixecat polseguera en el sector. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha enviat una carta a l'alcaldessa, Ada Colau, en què demana explicacions per la decisió. La carta està signada pel degà del COAC, Guim Costa; la presidenta de la demarcació de Barcelona, Sandra Bestraten, i una quarantena d'arquitectes més. "Ens adrecem a vostè perquè com a representant de totes les institucions signants i també a títol personal no podem fer més que preguntar-nos el motiu i alhora lamentar moltíssim aquest fet", diu la carta.

"Marc Aureli Santos és funcionari de l’administració pública de Barcelona des de fa 35 anys i ens consta i volem reconèixer també amb aquesta carta la seva impecable tasca professional al capdavant d’aquesta direcció tan sensible per a la nostra ciutat", asseguren els signants de la carta. Fonts municipals han confirmat el cessament de Santos, i el justifiquen no per manca de confiança, sinó perquè ara la seva feina correspon a l'arquitecte en cap municipal, Xavier Matilla. La segona tinent d'alcaldia, Janet Sanz, ha explicat a l'ARA que tot plegat respon a "una reorganització interna", i que Santos, que és funcionari municipal, "es quedarà a l'estructura de l'Ajuntament". "És una persona que coneix molt bé el patrimoni", precisa la tinent d'alcaldia.

El càrrec de director dels Serveis d'Arquitectura Urbana i Patrimoni és una figura que es va crear el 2016, quan estava vacant el càrrec d'arquitecte en cap, al qual va accedir Matilla el 2019. Segons Sanz, el departament de recursos humans va recomanar una reorganització que tingués com a eix l'Institut Municipal de Paisatge Urbà i Patrimoni. En cap cas, diu Sanz, "no hi haurà cap persona per substituir Santos", perquè les competències del director les assumeix l'arquitecte en cap. Sí que es treballarà per "crear un grup de coordinació" entre l'arquitecte en cap i l'Institut Municipal de Paisatge Urbà i Patrimoni.

Notícies de canvis a la Fundació Mies van der Rohe

En la mateixa carta els arquitectes també demanen explicacions perquè els han arribat "notícies no oficials" sobre possibles canvis a la Fundació Mies van der Rohe que afecten la directora, Anna Ramos, que va assumir el càrrec el 2016 després de guanyar un concurs públic. L'Ajuntament de Barcelona vol eixamplar el projecte de la Mies, revalidant-lo en l'àmbit europeu i connectant-lo més directament amb el Festival d'Arquitectures i amb Capitalitat Mundial de l'Arquitectura del 2026. Per això convocarà un concurs per a la gerència de la fundació. "Anna Ramos ha excutat el seu projecte molt bé, i està valorant si es presenta al concurs o no. Hem estat molt a gust treballant amb ella", diu Janet Sanz.

Segons la carta del COAC, els relleus de Marc Aureli Santos i Anna Ramos pocs mesos abans que se celebrin les eleccions municipals podrien estar relacionats amb l'organització de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura del 2026. "Creiem que la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura que tindrà lloc a Barcelona el 2026 no pot prescindir de persones com Marc Aureli Santos o Anna Ramos, que han contribuït durant anys a reforçar i construir l’aliança entre administració pública, col·legi professional, universitats i entitats de defensa de l’arquitectura i el Patrimoni Arquitectònic", diu el COAC.

stats