Arquitectura

Una reforma a 'la millor biblioteca del món' costarà mig milió d'euros

S'han detectat petits moviments estructurals que han esquerdat alguns finestrals

ARA
2 min
La Biblioteca Gabriel García Márquez

BarcelonaFa dos anys va obrir la nova biblioteca a Barcelona García Márquez, la 40a de la ciutat, al districte de Sant Martí. Va obrir enmig d'una gran expectació pel seu disseny innovador, obra de SUMA Arquitectes: fusta, vidre, hamaques i catifes endiumenjaven un espai diàfan, fet de fusta i vidre. En la presentació van confirmar que havia costat més de 12 milions d'euros. L'agost del 2023 va ser escollida com la millor biblioteca del món per la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries i a l'octubre va emportar-se el premi FAD. L'abril del 2024 encara va arribar a guanyar el premi Mies van der Rohe d'arquitectura. Aquest estiu la biblioteca García Márquez haurà de viure de nou unes obres, que constaran d'uns reforços estructurals al voladís de la façana, una mena de visera. Segons avança El Periódico i confirma SUMA Arquitectes, l'edifici ha registrat alguns moviments que han comportat patologies en alguns dels acabats. Ho han descobert perquè els grans finestrals de vidre de la façana s'han esquerdat i ja han tancat un espai com la terrassa.

SUMA diu a El Periódico que es tracta de moviments habituals els primers anys de vida d'un edifici i més en un edifici que és "complex i fins i tot pioner en molts aspectes". Per això la reforma serà estructural, i inclou un nou mur de formigó. També hi va haver unes goteres a l'escala central.

Les obres costaran 478.092 euros i requeriran 13 setmanes, de manera que obligaran a tancar l'espai, un dels més visitats de la ciutat.

Una altra biblioteca icònica que està en reformes és la Joan Oliver, dels arquitectes del Pritzker, els olotins RCR, situada a Sant Antoni. En aquest cas, l'obra es va inaugurar fa 17 anys i durant tot un curs s'hi ha estat fent una intervenció integral que hauria d'acabar aquest estiu, amb un cost de 2,8 milions d'euros.

stats