Art
Cultura Art 02/05/2023

Bernat Puigdollers, nou director d'art de la Fundació Vila Casas

Els fins ara subdirector agafarà el relleu d'Àlex Susanna, que deixa el càrrec per dedicar-se més a la creació literària

2 min
L'historiador de l'art Bernat Puigdollers

BarcelonaLa Fundació Vila Casas renova la direcció artística: el fins ara subdirector Bernat Puigdollers (Barcelona, 1991) agafa el relleu del director d'art, Àlex Susanna, a partir d'aquest mes de maig. Bernat Puigdollers és considerat un dels historiadors més actius a l'hora de posar en valor l'art català de la segona meitat del segle XX. Actualment, és també el comissari de l'Any Ràfols Casamada i Maria Girona, i el ponent de la secció d'arts visuals de l'Ateneu Barcelonès. També va ser el comissari de l'Any Anglada Camarasa, juntament amb l'historiador Francesc Fontbona, i va formar part de l'equip de direcció del Museu de Montserrat. Segons el comunicat que ha fet públic la fundació, Susanna deixa el càrrec per "dedicar-se més de ple a la creació literària i al comissariat d'exposicions". Àlex Susanna va accedir al càrrec el 2019 i va ser el segon director d'art de la institució després de l'etapa de més de vint anys de Glòria Bosch.

El segell de Bernat Puigdollers com a director d'art es començarà a notar progressivament al llarg dels pròxims anys. Tot i que Susanna deixa la programació tancada fins a la temporada 2024-2025, Puigdollers espera poder-hi fer algunes aportacions pròpies. "Tinc ganes d'aportar una nova mirada com més aviat millor, però hi ha compromisos que estan en marxa i els mantinc amb molt de gust, crec que és una bona programació", afirma Puigdollers.

Puigdollers assegura que mantindrà les línies "fundacionals" de la institució de recuperar artistes històrics que no han tingut prou reconeixement i, al mateix temps, fer-hi noves aportacions historiogràfiques que contribueixin a enriquir el coneixement de l'època dels artistes. El nou director d'art vol potenciar la creació contemporània a la institució amb projectes d'artistes que no acaben de trobar l'encaix als museus del país. També es donarà espai als artistes de menys de quaranta anys amb l'objectiu d'aportar "una mirada més jove" a la Fundació Vila Casas. Puigdollers encara no vol fer públics els noms amb què vol treballar en la línia històrica i en la de l'art jove.

La renovació dels museus

Una altra branca de la feina de Puigdollers consistirà en la renovació de les col·leccions permanents que la Fundació Vila Casas té arreu del país: després del museu de pintura de Can Framis, a Barcelona, aquest mes comença la renovació de la col·lecció del museu d'escultura Can Mario a Palafrugell, i el 2024 està prevista la renovació del museu de fotografia al Palau Solterra, a Torroella de Montgrí. "A partir d'ara està previst que, almenys un cop a l'any, una de les col·leccions canviï", diu Puigdollers. Pel que fa a la relació de la fundació amb els museus públics, Puigdollers vol desenvolupar la idea d'Antoni Vila Casas de "fer país a través de la cultura" i fer xarxa amb altres equipaments per crear projectes conjunts.

stats