Art

La biennal Manifesta 15 Barcelona: resilient, negra i combativa

La programació inclourà intervencions en edificis en desús i un projecte sobre les seqüeles del colonialisme a Barcelona

3 min
Niel Albers farà a Barcelona una instal·lació participativa en la línia de la seva 'Epifyt-D'

BarcelonaLes diferents seus de la biennal Manifesta 15 Barcelona seran "lupes simbòliques" a través de les quals mirar el món i analitzar els principals reptes ecosocials globals, ha dit aquest dijous la seva directora, Hedwig Fijen. Entre els puntals de la Manifesta 15 Barcelona hi ha "fomentar crides a l'acció per a la transició ecosocial, enfortir l'ecosistema cultural i la xarxa-regió metropolitana i mostrar intervencions artístiques i arquitectòniques en espais històrics desconeguts o en desús", explica Fijen.

"Volem plantejar preguntes per a un futur resilient", diu la mediadora creativa de Manifesta15, Filipa Oliveira. Té una importància especial que la Manifesta 15 Barcelona es desplegui, entre el 8 de setembre i el 24 de novembre, en alguns espais fabrils, perquè el passat tèxtil de Catalunya serveix per parlar de problemes actuals relacionats amb la contaminació, el colonialisme i les lluites socials. I entre les obres més emblemàtiques hi haurà una macroinstal·lació participativa de l'arquitecte holandès Niel Albers a l'exterior de les Tres Xemeneies.

L'artista senegaloitaliana Binta Diaw presentarà a Cal Trinxet una nova versió d'una instal·lació prèvia, Cor de la terra, que faran dones de la diàspora africana de l'Hospitalet de Llobregat. L'artista catalana Lola Lasurt presentarà a Can Gomis una recerca sobre els Amics del Sol de fa un segle; mostrarà una selecció dels arxius de l'entitat, pintures i proposarà tres rutes coreografiades que seran com "antiguies".

D'altra banda, el col·lectiu Tornen les Esquelles abordarà la reobertura d'un camí ramader entre Granollers i la platja de Sant Adrià del Besòs. A la platja del Coco, Félix Blume adaptarà una instal·lació titulada Rumors del mar, que consisteix en un centenar de canyes de bambú enmig del mar que sonaran amb el moviment del vent i les onades. Carlos Bunga farà una obra nova que omplirà de color les ruïnes de la nau central de les Tres Xemeneies en la línia del seu treball Habitar el color.

'Habitar el color', de Carlos Bunga a Bombas Gens Centre d'Art.

Fa uns mesos es van fer públiques les tres principals seus, la Casa Gomis, el monestir de Sant Cugat i les Tres Xemeneies, i aquest dijous s'han anunciat una dotzena d'espais de Barcelona i les ciutats de l'àrea metropolitana que també acolliran la biennal i en què es podran veure intervencions artístiques i arquitectòniques: Can Trinxet, a l'Hospitalet de Llobregat, La Caldereria (Cornellà de Llobregat), Cal Quitèria (Sant Cugat del Vallès), el Vapor Buxeda Vell (Sabadell), la Seu d'Ègara (Terrassa), Roca Umbert, la Fàbrica de les Arts (Granollers), la plaça de la Porxada (Granollers), el Museu de Ciències Naturals de Granollers, Can Jonch-Centre de Cultura per la Pau (Granollers), La CIBA (Santa Coloma de Gramenet) i la Platja del Coco (Badalona). "Serà una Manifesta radicalment local", ha subratllat Fijen. Així, un 53% dels 43 artistes que també s'han anunciat durant la roda de premsa són catalans o espanyols, el percentatge d'artistes locals més important de la trajectòria d'aquesta biennal. Entre els artistes catalans de diverses generacions hi ha Clàudia Pagès, Nora Ancarola i Eva Fàbregas, i també el poeta Gabriel Ventura.

La Gustavo Gili, el "cervell" de la biennal

L'equip de Manifesta 15 Barcelona està instal·lat a l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili. Aquest espai serà "el cervell" de la biennal i acollirà activitats i diferents projectes sobre col·lectius silenciats a Barcelona des del segle XIX. També sobre els moviments de renovació pedagògica a Catalunya; n'hi ha un de liderat per la periodista, investigadora i presentadora de Ràdio Àfrica Tania Safur Adam sobre "les seqüeles del colonialisme" a Barcelona. D'altra banda, el professor de la Universitat de Princeton Germán Labrador desenvoluparà un projecte sobre l'impacte de la Guerra Civil i el franquisme en el desenvolupament social i cultural. Manifesta 15 tindrà una entrada a preu únic de quinze euros que serà vàlida per a les tres seus principals: la Casa Gomis, el monestir de Sant Cugat i les Tres Xemeneies. L'entrada a la resta de les seus serà lliure.

stats