Art
Cultura Art 02/02/2024

Els imperdibles del festival Llum BCN 2024

El caràcter escultòric de les màquines i el joc són alguns dels fils conductors de les instal·lacions d'enguany

3 min
'Parallel Strata', de NyckiAssmann i JorisStrijbos

BarcelonaEl festival Llum BCN arriba aquest cap de setmana a la 13a edició amb la direcció artística de Maria Güell Ordis i amb la francesa Juliette Bibasse com a comissària internacional convidada. Entre divendres i diumenge el programa inclou prop de quaranta propostes, entre les peces de tretze artistes, nacionals i internacionals, i els treballs d’alumnes d’una quinzena d’escoles de disseny i il·luminació de Barcelona. Pel que fa a les temàtiques que aborden aquests creadors, hi ha les preocupacions ambientals i l’impacte de les noves tecnologies en la vida quotidiana.

Aquestes són les cinc instal·lacions imperdibles del festival:

Una de les peces de l'exposició 'Patterns and recognitions'

'Patterns and recognitions' al Dhub

L'estudi londinenc United Visual presenta un tríptic inspirat "en la música de les esferes". Silent symphony consisteix en vuit escultures cinètiques que projecten plans giratoris de llum i so per tota la sala. Amb una perspectiva renaixentista, Vanishing point consisteix en raigs de llum blanca que es projecten des d’un punt de fuga invisible i transformen la percepció de l'espai amb diferents composicions. I Present shock revela la vida invisible a l'entorn recollint dades "de diferents escales temporals i horitzons espacials". Divendres 2, de 19 a 23 h. Dissabte 3 i diumenge 4, de 10 a 17 i de 18.30 a 23.30 h. La instal·lació estarà en cartell fins al 17 de març.

'Mira el SOL', d'Elisa Storelli

'Mira el SOL' al Mirador Torre Glòries

En aquesta edició del festival, la Torre Glòries serà traslladada virtualment a Mart i il·luminada per un sol també virtual, fruit de l'encàrrec que el Mirador Torre Glòries ha fet a l'artista Elisa Storelli. L'edifici es transformarà en un rellotge de sol gegant i la seva pell lluminosa mostrarà el pas del temps en aquest planeta. "Aquesta interfície visual, que incorpora el pas del temps com a element de reflexió artística, permet culminar una experiència que combina la visió d’una ciutat en constant transformació i un planeta on l’ésser humà no ha arribat encara", diu el director del Mirador Torre Glòries, Aleix Pratdepàdua. Divendres 2 i dissabte 3, de 18.30 a 23.30 h. Diumenge 4, de 18.30 a 23 h.

'Behind the walls', de Nathalie Maufroy

'Behind the walls' a la Casa de les Lletres

L'artista Nathalie Mauphroy proposa un videomapatge de caràcter contemplatiu consistent en la imatge d’unes mans, que recorden les d’un gegant captiu, que entren i surten amb delicadesa per finestres i portes. Sembla que acaronin l'edifici suaument, com si volguessin captar l’exterior amb la punta dels dits. A la Casa de les Lletres (Sancho de Ávila, 135). Divendres 2 i dissabte 3, de 18.30 a 23.30 h. Diumenge 4, de 18.30 a 23 h.

'Rocking module', de Gijs Coenen

'Rocking modules' al Museu Can Framis

L'artista Gijs Coenen converteix l'entrada del museu de pintura de la Fundació Vila Casas en un pati de jocs i convida el públic a interactuar amb tot un seguit d’escultures o mòduls, cadascun dels quals respon d'una manera particular al moviment. Així, amb la llum com a element aglutinador, cada espectador es converteix en part de l'obra. Museu Can Framis (Sancho de Ávila, 154-172). Divendres 2 i dissabte 3, de 18.30 a 23.30 h. Diumenge 4, de 18.30 a 23 h.

'Parallel Strata', de Nycki Assmann i Joris Strijbos

'Parallel Strata' a la plaça de la Sardana del Parc del Poblenou

Es tracta d'una nova versió de la peça que la Fundació ZERO, coneguda pels seus projectes avantguardistes d’il·luminació, va encarregar als artistes neerlandesos Joris Strijbos & Nicky Assmann. La instal·lació és una escultura cinètica de llum i so formada per cinc màquines que volen sobre el públic i generen un joc dinàmic d’ombres i so i un camp sonor estroboscòpic. Divendres 2 i dissabte 3, de 18.30 a 23.30 h. Diumenge 4, de 18.30 a 23 h.

stats