Art
Cultura Art 31/05/2023

L'artista vietnamita Tuan Andrew Nguyen guanya el Premi Joan Miró 2023

El jurat l'ha guardonat pel "compromís, la profunditat i la imaginació extraordinaris de la seva producció"

2 min
L'artista vietnamita Tuan Andrew Nguyen, guanyador del Premi Joan Miró 2023

BarcelonaEl Premi Joan Miró aprofundeix en la seva trajectòria d'artistes compromesos: el guanyador del Premi Joan Miró 2023 és l'artista vietnamita Tuan Andrew Nguyen (Ho Chi Minh, 1976), conegut sobretot pels seus vídeos i pel·lícules, i també escultor. El jurat l'ha elegit pel "compromís, la profunditat i la imaginació extraordinaris de la seva producció, qualitats que el connecten directament amb els valors que van caracteritzar l'obra de Joan Miró", i perquè aborda "temes difícils relacionats amb la història, la memòria col·lectiva i l'impacte del colonialisme a través de projectes artístics rigorosos i poètics". El premi està dotat amb 50.000 euros, i la concessió del guardó inclou una exposició a la Fundació Joan Miró el 2024. Com és habitual, està previst que Nguyen treballi amb col·lectius barcelonins per fer nous treballs que veuran la llum en aquesta mostra, tot i que està pendent de la "logística" i no dona més detalls del projecte.

Un vídeo en tres pantalles de Tuan Andrew Nguyen

"La majoria de les pel·lícules que faig són en col·laboració amb diferents comunitats d'arreu del món –afirma Tuan Andrew Nguyen–. Fer pel·lícules junts no és només un acte col·lectiu, però als meus ulls és un acte de solidaritat. Realment, crec que la narració és una forma poderosa de resistència, de resistència política. D'altra banda, crec que escoltar històries pot ser una forma poderosa de solidaritat. Soc molt bon oient", subratlla. La narració per a Nguyen és un pas important en la curació dels traumes. "Les històries passen del trauma a l'especulació, i l'especulació ens ajuda a imaginar alternatives, obre una mica el futur". Nguyen i els seus pares formen part de la Gent dels Bots, l'onada de refugiats que van fugir de Vietnam després de la guerra.

Un tret d'aquestes pel·lícules fetes col·lectivament és que es converteixen en "una espècie d'arxiu en si mateixes" que inclou "les històries que han estat oblidades per la història". "Tinc una debilitat per les comunitats que s'han vist afectades per la guerra i la migració, que encara lluiten amb els traumes del colonialisme, les dificultats ambientals i l'impacte del capitalisme", conclou Nguyen.

'Vermell ardent', de Tuan Andrew Nguyen

Aquesta edició del Premi Joan Miró és la primera organitzada amb la col·laboració de la Stavros Niarchos Foundation (SNF). El jurat del Premi Joan Miró 2023 està format per Hoor Al Qasimi, presidenta i directora de la Sharjah Art Foundation, dels Emirats Àrabs Units; Katerina Gregos, directora artística del Museu Nacional d'Art Contemporani (EMST) d'Atenes; Haeju Kim, comissària en cap del Singapore Art Museum; Ann-Sofi Noring, antiga codirectora del Moderna Museet d'Estocolm i membre de la junta de la Reial Acadèmia Sueca de Belles Arts, i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró de Barcelona.

El Premi Joan Miró s'atorga cada dos anys, i abans que Nguyen el van guanyar Olafur Eliasson (2007), Pipilotti Rist (2009), Mona Hatoum (2011), Roni Horn (2013), Ignasi Aballí (2015), Kader Attia (2017) i Nalini Malani (2019).

stats