Art

'Pink Barcino': la nova escultura monumental del passeig de Gràcia

Lluis Lleó homenatja el glamur del passeig de Gràcia amb una obra a la cruïlla amb la Diagonal

2 min
Inauguració de 'Pink Barcino' de Lluís Lleó

BarcelonaEl gran públic coneix l'obra de Lluís Lleó pel conjunt de sis monòlits que va instal·lar davant del Palau de Pedralbes el 2018. Doncs aquest divendres ha instal·lat una altra obra, encara més cèntrica, en un altre punt emblemàtic de l'avinguda Diagonal, a la cruïlla amb el passeig de Gràcia, al Cinc d'Oros. Titulada Pink Barcino, aquesta escultura vol celebrar els 200 anys del passeig de Gràcia i, de fet, representa la mateixa cruïlla on està ubicada. Ha estat impulsada per la Fundació Barcelona Promoció, l'Associació Amics del Passeig de Gràcia, l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i la Fundació Salvat, que l'ha pagada.

Les escultures de Lluís Lleó evoquen, al mateix temps, un passat remot, el present més vibrant i el futur. Lleó sovint ha relacionat les seves esteles amb la vocació introspectiva de romànic i les ha descrit com pintures monumentals sobre pedra. Pink Barcino també crida l'atenció perquè està inclinada: "La inclinació de l'obra no només representa aquesta intersecció, sinó també la inestabilitat i la constant transformació del món en què vivim", afirma Lluís Lleó, que ha estat acompanyat per l'alcalde Jaume Collboni i representants de les entitats que han impulsat el monument.

El projecte de l'escultura va arrencar fa dos anys. Lleó va tenir clara la idea des del primer moment, però trobar el finançament ha sigut un procés més llarg. Està previst que Pink Barcino estigui davant del Palau Robert fins al gener del 2025, però a Lleó li agradaria que s'hi quedés. "L'art públic suposa un repte per la mida i la localització. En el cas de Pink Barcino, la localització no estava clara perquè era complicat posar-la aquí per temes de circulació i trànsit, però al mateix temps és la cantonada més àmplia del passeig de Gràcia. Vaig haver de convèncer molta gent, però al final ho vaig aconseguir –explica Lleó–. Per a mi, que vaig néixer a Barcelona i he viscut trenta anys a Nova York, afegeix, és un gran orgull posar una obra en aquest lloc".

Detall de Pink Barcino, de Lluís Lleó.

Lluís Lleó havia fet servir el rosa abans, però a Pink Barcino aquest color adquireix moltes connotacions, i evoca "l'alta moda, l'alta pastisseria, l'estil i el glamur", com diu ell mateix. També vol ser un homenatge al desaparegut Saló Rosa, que va ser un dels establiments més elegants de Barcelona. El Saló Rosa estava ubicat al solar ara ocupat pel centre comercial Boulevard Rosa. "El rosa és aquest color que li agrada a tothom, però que ningú s'atreveix a fer servir. Així que vaig pensar que era un color que no havia de posar, i el vaig posar. El rosa és un color extraordinari", diu l'artista.

Abans de Pink Barcino, Lleó ja va rebre el suport de Jaume Collboni per a la instal·lació del conjunt d'obres de Pedralbes titulat Morphos nest in a cadmium house. Ara Lleó considera que la posada de llarg de la seva nova escultura representa una aposta continuada de Barcelona per "l'embelliment de la ciutat, la cultura, la promoció dels seus artistes". "En un moment de soroll, negativitat, fake news i IA, la cultura és el camí", conclou Lleó.

stats