Art
Cultura Art 26/11/2022

Troben objectes amagats sota la famosa 'lletera' de Vermeer

Els estudis científics sobre la pintura del mestre de Delft continuen donant sorpreses

Xènia Ballesteros
3 min
'La lletera' (esquerra) i la imatge obtinguda amb llum infraroja on es poden veure un penjador de càntirs i un braser amb forma de cistella

BarcelonaEls restauradors continuen trobant-se amb sorpreses en les obres de Johannes Vermeer: després del Cupido que van destapar a Noia llegint una carta davant una finestra oberta, ara han localitzat sota la superfície del quadre un braser amb forma de cistella i un penjador de càntirs en una de les seves pintures més famoses: La lletera (1657-1658), propietat del Rijksmuseum d'Amsterdam. Com ha explicat el director general del museu, Taco Dibbits, "els últims estudis d’escàner permeten identificar que aquests elements pertanyen a una pintura prèvia, i ofereixen una informació clara sobre el procés de treball de Vermeer i l’interès tan característic de la seva obra per crear un ambient caracteritzat per la serenor".

Els brasers com el del quadre eren coneguts com a "cistelles de foc". Estaven fets amb tiges de salze i eren molt habituals per mantenir calents els nadons i assecar els bolquers. Però Vermeer va descartar aquesta pintura i va pintar-hi al damunt un sòcol fet amb rajoles.

Una cistella de foc de la casa de nines de Petronella Oortman, c. 1686 – 1710
La línia fosca sota el braç esquerre de 'La lletera'

Aquests estudis obliguen fan pensar que Vermeer potser no treballava ni "molt lentament" ni amb una "precisió extrema". També ha sortit a la llum una línia gruixuda de pintura negra a sota del braç esquerre de la dona que revela que Vermeer primer va pintar l'escena en tons "clars i foscos" abans d'introduir-hi els detalls.

'La jove de la perla', de Johannes Vermeer.
'Vista de Delft, el carreró', de Vermeer.

Les 28 pintures de Vermeer que hi haurà a la gran retrospectiva del Rijksmuseum

La lletera havia estat objecte de tants estudis que no hauríem imaginat mai que la tecnologia moderna acabaria traient a la llum res tan rellevant”, subratlla el director del museu. Els estudis s'han fet amb motiu de l'exposició històrica de Vermeer que es podrà veure al Rijksmuseum entre febrer i juny del 2023. Inclourà 28 de les 35 pintures del mestre i ja s'ha fet públic quines seran: Dona escrivint, Noia amb flauta, Noia amb barret vermell i La tassadora de perles, de la National Gallery of Art de Washington; Dona asseguda davant el virginalDama tocant el virginal dreta, de la National Gallery de Londres; Al·legoria de la fe catòlica i Dona amb llaüt, del Metropolitan Museum of Art de Nova York; Crist a casa de Marta i Maria, de les Galeries Nacionals d'Escòcia, a Edimburg; Diana i les seves nimfes, La jove de la perla i Vista de Delft, del Mauritshuis de la Haia; La lliçó de música interrompuda, Senyora i criada i Militar i dona rient, de la Frick Collection de Nova York; Dona llegint una carta i L'alcavota, de la Gemäldegalerie Alte Meister de Dresden; La noia del collar de perles i La copa de vi de l'Staatliche Museen de Berlín; Santa Pràxedes, del Museu Nacional d'Art Occidental de Tòquio; El geògraf, de l'Städel Museum de Frankfurt; La puntaire, del Museu del Louvre; La carta d'amor, La lletera, Vista de cases a Delft coneguda com 'El carreró' i Dona llegint una carta, del Rijksmuseum; Una dama escriu una carta amb la seva serventa, de la Galeria Nacional d'Irlanda, a Dublín, i Dona jove asseguda davant el virginal, de la Leiden Collection de Nova York. Les entrades de l'exposició ja estan a la venda.

stats