Art
Cultura Art 01/10/2022

'La veu del bosc': un crit immersiu perquè deixem de maltractar la natura

El videoartista Guillem Muñoz estrena un espectacle multidisciplinari en un bosc de Prades

2 min
Un dels elements escultòrics de 'La veu del bosc'

BarcelonaEls humans estem tan absorbits per la tecnologia que la natura s'hi ha infiltrat perquè prenguem consciència que està en perill i que cal actuar per salvar-la: aquest és el punt de partida de La veu del bosc, l'espectacle immersiu que el videoartista i realitzador Guillem Muñoz ha estrenat al bosc del Mas Basteret, a Prades (Baix Camp). L'artista el defineix com experiència entre "la performance, la música, el videomàping i el land art". Al començament de l'espectacle, el públic es troba amb uns científics que estan treballant en un campament base i que han aconseguit que "el bosc es manifesti a través de la llum i el so". A continuació, el públic comença un recorregut pel bosc durant el qual sent els sons i veu els llums amb què els arbres i la natura "s'expressen". 

"Volem generar una reacció des d'un format atípic. Que l'espectacle sigui un nou canal per fer crítica social amb esperit de transformació –explica Muñoz–. Volem conscienciar sobre la nostra relació amb el medi d'una manera original i efectiva". Per ser com menys intrusius millor, les sessions estan pensades per a grups de quinze persones de totes les edats (unes 50 cada cap de setmana), i tothom fa servir auriculars. Així mateix, les escultures que hi ha al llarg del recorregut estan fetes amb materials trobats en l'entorn, com pedres, troncs caiguts, fusta reciclada i tota mena d'andròmines.

'La veu del bosc'.
'La veu del bosc'.

L'espectacle es va estrenar el 2 de setembre i les pròximes sessions seran aquest cap de setmana i els dos pròxims. Cada nit es fan dos passis, a les nou i a les deu de la nit. Tot i la distància i l'horari nocturn, el públic està responent. "La veu del bosc és la culminació d'anys de recerca interna per trobar una manera de fusionar el món audiovisual amb la naturalesa, de treballar amb artistes i amics", diu Muñoz. El projecte va guanyar una de les beques Agita que concedeix l'Ajuntament de Figueres i també va tenir un ajut europeu. I l'espectacle té referents com els llibres Verdolatria, de Santiago Beruete, i La vida secreta dels arbres, de Peter Wohlleben. També el projecte Bosc bioluminiscent, de Tarek Mawad i Friedrich Schoor. Muñoz vol que l'espectacle continuï després del Mas Basteret. "Un dels objectius és fer el 100% de l'espectacle amb energia solar", diu l'artista. En el futur vol portar-lo a altres espais i fer-ne una versió més pensada per als mòbils per facilitar-ne l'explotació.

stats