Teatre
Cultura 16/12/2019

Artistes i espectadors demanen salvar el Club Capitol

Lamenten també el tancament de La Vilella i reclamen suport a les administracions

Núria Juanico
2 min
El Club Capitol en una imatge d'arxiu

BarcelonaArtistes, professionals del món escènic i espectadors han signat un manifest per evitar el tancament del Club Capitol, que aturarà l'activitat teatral al final de la temporada perquè la propietat ha decidit no renovar el lloguer a l'empresa gestora, el Grup Balañá. El text, firmat per artistes com Marta Buchaca, Pau Roca i David Selvas, denuncia la desaparició progressiva d'espais escènics a Barcelona que, diuen, "afecta especialment sales de petit i mitjà format, que són refugi i espai de creixement de petites companyies".

El text també subratlla que "l'impacte que la desertització cultural provoqui sobre Barcelona costarà temps de mesurar". Per això demanen a l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat que "assumeixin el compromís de protegir els espais escènics i la seva activitat". El manifest s'ha fet públic aquest dilluns a la tarda i està obert perquè tothom qui vulgui s'hi adhereixi.

Al tancament del Club Capitol, anunciat la setmana passada, s'hi suma aquest dilluns l'aturada de La Vilella. "Amb la desaparició de La Vilella es perd una de les sales alternatives més novelles, seu de propostes de creació arriscades i amb les portes sempre obertes al teatre d’objectes", lamenta el manifest. Aquest espai teatral, situat al Poble-sec i impulsat per la companyia Sargantana des del 2013, abaixarà la persiana arran de les dificultats econòmiques. "Quan les dificultats et dirigeixen a haver d'abandonar ideals i línies simplement per sobreviure tot perd el sentit", diu la formació, que malgrat tot defensa la necessitat d'un projecte com La Vilella.

Entre els motius que els han portat a prendre la decisió hi ha, diuen, la falta de suport de les administracions i la dificultat per aconseguir espectadors. "Tot i acabar cada temporada amb mitjanes al voltant del 60%, la quantitat de públic d'arts escèniques és insuficient", afirma la companyia. També assenyalen que els han portat a tancar "els problemes de gentrificació" i l'empitjorament de les condicions físiques de l'edifici. "L'estat de l'espai, juntament amb el soroll dels veïns en horaris de funció, ens reclamaria dedicar-nos a un altra lluita davant la qual ens sentim esgotats", expliquen.

stats