ART
Cultura 14/05/2019

Balthus fa rècord a les subhastes a Christie's de Nova York

'Teresa sobre una banqueta' va ser adjudicat per 16,9 milions d'euros a la subhasta d'art impressionista i modern de la casa

Europa Press
1 min
‘Teresa sobre una banqueta’ (1939)

Nova YorkLa casa de subhastes Christie's va vendre dilluns a Nova York, per 16,9 milions d'euros, la pintura de Balthus 'Teresa sobre una banqueta', de 1939, una venda que marca el rècord de l'obra del pintor francès. El quadre, que formava part de la col·lecció de Dorothy i Richard Sherwood, va fixar un preu de sortida d'entre 10,7 i 16 milions d'euros, i va pujar a la subhasta fins als 16,9 milions.

L'obra destaca pel seu "equilibri dramàtic, una combinació d'equilibri clàssic i dinamisme" i per "l'harmonia del color, el color fumat i del gerd del jersei, amb els colors càlids de la terra que l'envolta", subratlla el responsable d'art impressionista i art modern de Christie's, Conor Jordan. Thérèse Blanchard, la protagonista de l'obra, vivia amb la seva família a uns pocs carrers de l'estudi de Balthus a París. L'artista la va conèixer el 1936 i la va pintar en deu ocasions diferents.

"En molts sentits, crec que aquesta obra té una coreografia", assenyala l'especialista. La postura –diu– és delicada, tant en els angles com en el sentit del "moviment incipient", que li dona un "aire d'ambigüitat" que es percep també en altres treballs de l'artista. L'última vegada que el retrat es va veure en públic va ser al Metropolitan Museum, l'any 2013, a l'exposició 'Balthus: Gats i noies'. L'artista va pintar molts retrats de dones i nenes que estan repartits per col·leccions de tot el món en museus com el MET, el MoMA i la Tate Modern.

stats