Art
Cultura 21/12/2021

El Museu de Barbastre reobre amb l'exposició de 66 obres provinents del Museu de Lleida

Lambán es reunirà amb Aragonès per intentar resoldre els litigis per l'art sacre de la Franja "fora dels tribunals"

Ara
2 min
Foto de família de les autoritats a la reobertura del Museu de Barbastre aquest dimarts

BarcelonaEl Museu Diocesà de Barbastre-Montsó ha reobert aquest dimarts amb l'exposició de 66 peces de la Franja provinents del Museu de Lleida, després d'unes obres per actualitzar el discurs museogràfic que van començar a principis de novembre. A la inauguració el president de l'Aragó, Javier Lambán, ha expressat "l'orgull" de ser present en aquest acte de "gran rellevància" i s'ha mostrat confiat en poder resoldre "fora dels tribunals" el litigi pels béns amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb qui està previst, ha dit, que es reuneixi al gener a Barcelona per parlar de la candidatura conjunta als Jocs d'Hivern del 2030.

49 de les obres formaran part de la col·lecció permanent, com el frontal de Tresserra, l'arqueta de Buira, la Mare de Déu de Saidí, tapissos i diverses peces d'orfebreria, i la resta s'han instal·lat a la sala temporal perquè puguin alternar-se amb d'altres que puguin ser exposades. Tampoc descarten exposicions temporals itinerants a les 43 parròquies originàries de les obres, quan la sentència judicial sigui ferma i "sempre que es pugui" tenint en compte l'estat de les parròquies, ha especificat Lambán.

El frontal de Tresserra exposat al Museu de Barbastre.
La Mare de Déu de Saidí exposada al Museu de Barbastre.

Inaugurat el 15 de desembre de 2010, el Museu de Barbastre va obrir les portes amb espais buits amb la confiança que es guanyaria el litigi amb el Museu de Lleida per les obres de la Franja. D'aquesta manera i una vegada executada de forma provisional la sentència, constaten que han pogut completar "el discurs previst per a aquest espai" des de fa onze anys. Des del mateix museu, Lambán ha destacat que aquesta exposició és "transcendental per a la història de l'art i la cultura aragoneses, així com un acte de justícia perquè es tracta d'obres d'una qualitat artística colossal". Lambán ha aprofitat la seva intervenció per tornar a lamentar que aquest assumpte hagi arribat als tribunals, mentre que amb Navarra han arribat a un acord per intercanviar obres dels dos territoris "sense arribar als tribunals". Per altra banda, Lambán ha assegurat que el monestir de Vilanova de Sixena està "gairebé enllestit" i "perfectament preparat per rebre les pintures", que, segons el president de l'Aragó, "mai haurien d'haver marxat".

A la inauguració també hi han assistit, entre d'altres, el director del Museu, Ángel Noguero, i el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, que ha declarat que avui és un dia de "celebració" i ha donat les gràcies a totes les persones que han fet possible aquest "miracle". Noguero espera que el procés judicial acabi aviat i ha convidat el bisbe de Lleida, Salvador Giménez-Valls, a visitar el Museu per Nadal.

stats