LLIBRES
Cultura 12/05/2018

Barcelona serà la ciutat convidada a la Fira del llibre de Buenos Aires el 2019

La capital catalana mostrarà la seva producció literària al festival argentí l’any que ve

L.s.
3 min
La cultura catalana va ser la convidada d’honor de la Fira de Bolonya del 2017

BarcelonaBarcelona tornarà a participar en un gran esdeveniment cultural a l’Argentina: si l’any passat va ser la ciutat convidada a la Biennal Internacional d’Arquitectura de Buenos Aires, el 2019 ho serà a la 45a Fira del Llibre de la capital argentina. El comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, va rebre ahir el testimoni de la ciutat sortint, Montevideo. Per a Subirats, la invitació és “una extraordinària notícia i confirma la rellevància literària” de Barcelona. La fira, una de les cites literàries més rellevants a nivell internacional, tindrà lloc després de Sant Jordi: del 25 d’abril al 13 de maig del 2019.

A nivell professional, la Fira del Llibre de Buenos Aires és la més important de parla hispana després de la de Guadalajara. Però pel que fa a extensió i volum és la més gran: s’hi destinen 45.000 m( 2), hi ha 1.500 expositors de més de 40 països i hi assisteixen 12.000 professionals del sector del llibre i 1,2 milions de persones. La seva singularitat és que, en realitat, més que una fira exclusivament professional a l’estil de les de Frankfurt o Bolonya -hi ha només tres dies dedicats en exclusiva als agents de la indústria editorial-, és un gran festival que s’allarga dinou dies i que se celebra al centre de la ciutat, amb milers de persones que gaudeixen de presentacions, taules rodones, lectures, el firmódromo d’autors i, a més, hi compren llibres.

En la programació cada any hi ha fins a 1.500 propostes organitzades tant per la fira com pels estands de les editorials com per la ciutat convidada. Per això “és una gran oportunitat per a Barcelona, en una ciutat vibrantíssima culturalment”, hi afegeix Izaskun Arretxe, directora de l’àrea de literatura de l’Institut Ramon Llull. Tot i que es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Llull i el Gremi d’Editors també participaran en els pròxims mesos en l’organització de les activitats i la comitiva que desembarcarà a l’Argentina la primavera del 2019. Barcelona es farà valer com a ciutat literària de la Unesco i capital editorial davant un públic internacional massiu.

Nova fita internacional

Com va passar amb el Saló de París, a Buenos Aires s’hi presentarà la producció literària que dona la ciutat, per tant, hi haurà autors en llengua catalana i castellana. Després del cim que va suposar que la cultura catalana fos la convidada d’honor a la Fira de Frankfurt el 2007, aquest és un dels grans aparadors que quedaven per a la internacionalització de la literatura catalana, després d’haver passat ja pel Saló del Llibre del Quebec el 2012, el de París el 2013, el festival literari de Göteborg el 2014, la Fira del Llibre de Varsòvia el 2016 i la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya el 2017.

Abans de Barcelona, han sigut ciutats convidades a la Fira del Llibre de Buenos Aires Amsterdam, São Paulo, Mèxic D.F., Santiago de Compostel·la, Los Angeles i Montevideo. “Buenos Aires i Barcelona comparteixen una mateixa manera d’entendre i viure la pròpia riquesa cultural. Els intercanvis culturals i els exilis creuats entre les dues ciutats, al llarg de la història, han configurat una relació privilegiada. Buenos Aires i la cultura argentina estan, avui, plenament presents en el relat i la vida cultural barcelonina de la mateixa manera que Barcelona ho està en la de Buenos Aires”, afirmava Joan Subirats. A la cerimònia de relleu de la ciutat convidada hi van assistir Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; el ministre de Cultura de la Ciutat de Buenos Aires, Enrique Avogadro; el director d’Arts i Lletres de la capital de l’Uruguai, Juan Canessa, i el president de la Fira del Llibre de Buenos Aires, Martín Gremmelspacher.

stats