Cultura 09/08/2011

Mor el poeta Bartomeu Fiol

El poeta mallorquí va morir ahir a Mallorca als 78 anys. En els darrers anys el seu reconeixement cada vegada s'havia fet més ampli. El 2004 va rebre el premi Carles Riba pel poemari 'Càbales del call'

Redacció
1 min
El poeta Bartomeu Fiol el 2009

BarcelonaEl poeta mallorquí Bartomeu Fiol va morir ahir a Mallorca als 78 anys. Llicenciat en Ciències Polítiques, va ser deixeble de Blai Bonet i Bartomeu Rosselló-Pòrcel i als anys cinquanta va assistir a la tertúlia de Llorenç Villalonga al cafè Riskal de Palma. Malgrat que la seva poesia marca una època a la poesia catalana a les Illes, va ser un poeta solitari, que es va moure al marge de les etiquetes de cada moment. En els darrers any el reconeixement de la seva obra per part de la crítica i el públic ha sigut cada vegada més ampli. El 2004 va ser guardonat amb el premi Carles Riba pel poemari Càbales del call. El darrer poemari que va publicar, el 2007, és Continuació o represa dels poemes de Montsuori, editat per Proa.

Calaloscans (1966), un llibre amb ressons de Salvador Espriu, va ser el primer llibre que Fiol va reconéixer com a propi. El 1999 publica l'antologia Tot jo és una exageració (Quaranta-nou textos orals perifèrics), pel qual ja va ser considerat com un dels poetes catalans més destacats. Més endavant publica Camps de marina i suburbials: obra poètica 1 (2000), Cròniques bàrbares: obra poètica 2 (1999) i Canalla lluny de Grècia: obra poètica 3 (2001)

Bartomeu Fiol també va ser president de l'Obra Cultural Balear (1990-1992) i va escriure nombrosos articles d’opinió a la premsa.

stats