MÚSICA
Cultura 21/08/2019

'Bella ciao', les millors versions d'un himne de resistència

L'antiga cançó partisana s'ha posat de moda després d'aparèixer en les tres temporades de 'La casa de papel', però és una de les més versionades de tots els temps

Jordi Garrigós
2 min
El perquè de l’èxit internacional de 
 ‘La casa de papel’

BarcelonaSona surrealista, però la realitat és que 'Bella ciao', la popular cançó tradicional italiana, està tan de moda com l'últim 'hit' de Rosalía o Miley Cyrus. Això és perquè ha aparegut en les tres temporades emeses fins ara de la sèrie de Netflix 'La casa de papel', un èxit internacional i un dels fenòmens televisius dels últims anys. En la ficció, creada per Álex Pina, la cançó s'utilitza com a himne del grup de lladres que protagonitzen la sèrie.

'Bella ciao' va ser un cant de la resistència italiana contra el feixisme de Benito Mussolini i les tropes nazis durant la Segona Guerra Mundial. Tot i que l'origen és desconegut, es tracta d'una cançó molt emblemàtica per a comunistes i sindicalistes de tot el món.

Des de finals del segle XX, 'Bella ciao' ha estat una cançó prominentment revolucionària i molt versionada, sobretot per grups italians i d'esquerres. Després de l'èxit de 'La casa de papel' han aparegut infinitat de versions de la popular cançó, de tots els estils, des de l'EDM fins al 'trap', l'ska i el folk.

Aquestes són les 5 millors:

1- Banda Bassotti

El grup per antonomàsia del comunisme italià, ara de dol per la mort de Sigaro, cantant, guitarrista i un dels seus membres originals. Són uns dels màxims responsables d'haver transmès 'Bella ciao' fins a les noves generacions de militants d'esquerra de tot el món.

2- Goran Bregović

Popular arreu del món pels seus treballs amb les bandes sonores de les pel·lícules d'Emir Kusturica, Bregović és un dels artistes més influents de la música folk balcànica, univers al qual transporta la mítica cançó italiana.

3- Yves Montand

Fill d'exiliats italians a França i d'origen camperol, Montand vas ser descobert per Édith Piaf i va acabar sent un dels grans galans de la cançó francesa del segle XX. Nascut a la Toscana, va homenatjar les seves arrels fent una de les versions més recordades de l'himne comunista italià.

>

4- Marina Rossell i Manel

La cantant va demanar als Manel que fessin les segones veus d¡aquesta versió a la catalana del 'Bella ciao,' publicada el 2015. Altres grups catalans com Strombers i Obrint Pas també l'han fet seva.

5- Zebda

L’any 2003 els francesos Zebda van mutar en Motivés per interpretar cançons de resistència de tot el món, com ‘L’estaca’, ‘Hasta siempre’, ‘Bandiera rossa’ o ‘Bella ciao’, que és, esclar, la primera de totes.

stats