25/02/2012

Benvolgut enemic

3 min
Benvolgut enemic

VALÈNCIA Sempre fa mandra parlar d'enemics i haver de defensar-se'n. Primer de tot ens hauríem de preguntar si un tria ser enemic o bé et trien a tu. De fet, quan algú decideix ser el teu enemic no sempre t'avisa i pot passar un temps fins que descobreixis la teva nova condició. De sobte et poses a la defensiva, passes a l'atac o l'ignores. El problema de fer-li massa cas és que acabis caient en el seu joc i això t'allunyi dels teus amics. Per sort aquesta setmana a València s'ha demostrat que els enemics no es trien si un no vol. En comptes de donar la raó al cap de la policia de València, els estudiants es van envoltar de ciutadans amics del poble i van plantar cara als que volien establir un malèvol joc de bons i de dolents des de l'abús d'autoritat. Quan la policia es va quedar a casa, el poble es va poder manifestar lliurement i sense incidents. Ara només falta que els irresponsables dimiteixin.

MONTES NEIRA Fa pocs dies van indultar el pres més antic de l'Estat. Era a la presó des del 1976 per acumulació de condemnes per delictes menors. No és cap ciutadà exemplar, cada cop que es va fugar va tornar a delinquir. Però ara que té una altra oportunitat, em pregunto què pensarà quan vegi que n'hi ha que les han fet molt més grosses que ell i només han passat dues setmanetes tancats. No és el millor exemple per a algú que ha passat 35 anys engarjolat. Però potser és un bon exemple per a la resta de ciutadans. Primer indulten un pobre i després vés a saber a qui indultaran...

VIOLÈNCIA DE GÈNERE¿Es pot triar com a enemic algú que dius que estimes o que has estimat? Malauradament massa sovint es demostra que sí.

SAVIANO La notícia del possible assentament de l'Eurovegas al Baix Llobregat ha despertat moltes opinions. Una d'aquestes opinions és la de l'expert en màfies Roberto Saviano, recollida en aquest mateix diari, en què advertia que acollir el paradís lúdic convertiria Catalunya en el centre de blanqueig de les màfies a Occident. Recordem que les màfies són aquell tipus d'associacions que et converteixen en enemic sense que tu vulguis, per després protegir-te del teu enemic que són ells mateixos. Això sí, pagant.

SICARIS No sé què diuen les estadístiques del tema de la violència a casa nostra. O ara es cometen més delictes de sang o els mitjans se'n fan més ressò. Però no és bon senyal que algú es pensi que pot arreglar res enviant un parell de sicaris a Cerdanyola a disparar a la porta d'un garatge. L'enemic, ni pagant.

CARXOFES Rebo un missatge revelador d'un amic. Els terrenys que va comprar el Barça a Viladecans per fer un centre lúdic culer sota el mandat de Laporta, aquells que Rosell va dir que no servien ni per plantar carxofes, són el mateixos que la Generalitat ha ofert al magnat americà per construir-hi l'Eurovegas. Suposo que la valoració dels terrenys que va fer la nova junta ara haurà de millorar substancialment.

ALFRED BOSCH Els populars tornen a pensar que la majoria absoluta els dóna permís per governar de manera absolutista. L'última vegada ens van embolicar en una guerra en la seva afició per buscar enemics -també van titllar d'antisistema els milions de ciutadans que ens hi vam manifestar en contra-, i fins i tot es van inventar les famoses armes de destrucció massiva per justificar el desastre. Ara l'enemic que han triat és un diputat escollit democràticament com ells al qual exclouen de la comissió de secrets oficials. Precisament és el representant que vaig votar i a qui vaig donar suport, no per ser un enemic, sinó per ser amic de la plena democràcia. La que defensa els drets dels ciutadans i dels pobles contra qualsevol enemic.

stats