Cultura 10/04/2021

La Biblioteca Nacional d'Espanya recuperarà més de 400 títols que eren al Valle de los Caídos

Els llibres seran retornats després d'una investigació que va començar el 2018

ARA
1 min
Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos, el mausoleu de Franco.

La Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) recuperarà més de 400 llibres que eren al Valle de los Caídos després de firmar un acord amb la comunitat benedictina. La firma de l'acord s'ha fet després d'una llarga investigació que va començar el 2018 i que ha permès localitzar-los a l'abadia benedictina. El Departament de Manuscrits, Incunables i Rars de la BNE va localitzar una acta, datada el 14 d'abril del 1961, segons la qual se'ls va entregar un lot de 494 llibres dels segles XVI al XIX.

Tots els llibres tenen el segell i la firma de la BNE i informació sobre la seva procedència, que indica clarament que són propietat de la BNE o formen part de la Biblioteca d'Ultramar, Llibreria d'Agustín Durán, Pascual de Gayangos, exlibris de Cayetano Alberto de la Barrera o el llegat de Hartzenbusch, entre altres.

A més, hi ha enquadernacions força singulars. Alguns títols consten de diferents volums i, per tant, el fons recuperat supera els 900. Dels 494 títols que formen part de la llistat, n'hi ha 37 que no s'han pogut localitzar. L'informe encarregat per la Biblioteca Nacional a l'Advocacia de l'Estat per determinar qui era el propietari del fons bibliogràfic dictamina que es tracta de "béns del patrimoni històric espanyol de titularitat de la Biblioteca Nacional d'Espanya i són béns de domini públic, inalienables, imprescriptibles i inembargables, per la qual cosa el fet que fossin dipositats a la biblioteca del Valle de los Caídos només es podria haver produït en concepte de préstec o comodat". Els llibres, segons la BNE, constitueixen un conjunt de gran valor patrimonial i, per tant, van suposar una important pèrdua per a les seves col·leccions.

stats