Política cultural

Bo cultural per a joves: com funciona i com el puc demanar?

Els joves nascuts el 2004 poden aconseguir 400 euros per consumir en cultura

2 min
El públic del Cruïlla durant el concert de Sopa de Cabra, divendres a la nit.

BarcelonaDesprés d'anunciar-lo el 6 d'octubre passat, el govern espanyol ha anunciat aquest dijous que el bo cultural jove estarà disponible a partir de dilluns vinent. Els beneficiats obtindran una targeta moneder amb 400 euros per gastar en productes culturals. El pressupost del bo és de 210 milions d'euros i es calcula que el podran aconseguir uns 500.000 joves de tot l'Estat. La voluntat del ministeri de Cultura, encapçalat per Miquel Iceta, és que aquesta iniciativa es repeteixi any rere any: "La nostra idea és que el bo ha vingut per quedar-se, però això dependrà dels governs que vinguin. En el pitjor dels casos, si no hi ha nous pressupostos, la pròrroga pressupostària ens permetria mantenir-lo".

Qui el pot demanar i com?

Poden optar al bo cultural els joves que el 2022 facin 18 anys (és a dir, els que han nascut el 2004), tant si ja els han complert com si no. Per sol·licitar-lo cal donar-se d'alta a la pàgina web del bo mitjançant un certificat digital o amb el sistema d'autentificació Cl@ve. A la web l'usuari haurà d'introduir les seves dades personals, que verificarà l'administració, i si tot és correcte rebrà un correu electrònic amb l'activació del bo cultural.

Quant es tarda a obtenir el bo?

En principi un cop s'han completat els passos de registre correctament es rebrà el correu electrònic, per la qual cosa no hauria de trigar molt.

Què obtindran els beneficiats?

Cada bo cultural assignat consistirà en 100 euros per gastar en productes físics (llibres, premsa, discos), 100 euros per a productes digitals (podcasts, videojocs o mitjans de comunicació en línia) i 200 euros per a arts escèniques (teatre, òpera, cinema, dansa i museus). El bo cultural funcionarà com una targeta moneder virtual que cada jove es podrà descarregar al seu telèfon mòbil (hi haurà una aplicació mòbil creada per al bo cultural) o que es podrà recollir de forma física a qualsevol oficina postal d'Espanya.

Quin és el termini per demanar-lo i per gastar-lo?

Des del 25 de juliol es pot enviar la sol·licitud, que es tancarà el 15 d'octubre. Des del moment que s'activi, els beneficiaris tindran un any per gastar-lo.

Es pot gastar en el que jo vulgui?

No. Ara per ara hi ha 525 entitats i empreses culturals adherides que ofereixen els seus productes per als beneficiaris del bo. Aquesta llista, però, anirà creixent a mesura que altres empreses s'hi adhereixin (poden fer-ho fins al 18 de setembre). Cada entitat implementa les seves ofertes en relació amb el bo. Per exemple, les plataformes digitals de subscripció poden regalar dos mesos de quota i cobrar-ne quatre.

Què queda fora del bo cultural?

Els productes de papereria com ara llibres de text, el material artístic, els instruments de música, els espectacles de toros, la moda i la gastronomia. Tampoc es cobreix l'adquisició de productes qualificats de pornogràfics.

stats