Cinema

Bruce Willis es retira de la interpretació perquè pateix una afàsia

L'actor de 'Jungla de vidre' té afectades les capacitats de comprensió del llenguatge i d'expressió

3 min
Bruce Willis / GETTY IMAGES

BarcelonaBruce Willis, una de les estrelles més grans sorgides a Hollywood durant la dècada dels 80, es retira del cinema i la interpretació a conseqüència dels problemes de salut que li està provocant l'afàsia, un trastorn mental que afecta la capacitat de parlar i comunicar-se. La família de l'actor ha fet un comunicat per explicar la notícia: "Volem compartir amb els seus increïbles fans que el Bruce té problemes de salut i recentment ha estat diagnosticat d'una afàsia que afecta les seves habilitats cognitives", diu el text. "A conseqüència d'això, i després de molt pensar-hi, el Bruce deixa la carrera professional que ha significat tant per a ell".

El comunicat l'ha publicat al seu compte d'Instagram Rumer Willis, la filla de l'actor, però el firma tota la família: la seva actual dona, Emma Heming; la seva exdona Demi Moore i els seus fills Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn. "Aquest és un moment realment difícil per a la nostra família i apreciem les vostres constants mostres d'amor, compassió i suport –continua el comunicat–. Ens enfrontem a això com una família fortament unida, i volem compartir-ho amb els fans perquè sabem que ell significa molt per a vosaltres, igual que vosaltres per a ell. Com el Bruce sempre diu, «Viu el moment», i això pensem fer".

Willis es retira del cinema en un moment de plena activitat professional. Segons el portal Imdb, l'actor té dues pel·lícules completades pendents d'estrena i set més en postproducció. La majoria són, això sí, productes destinats al mercat del vídeo directe. Des de fa una dècada, Willis participa cada any en un grapat de pel·lícules d'aquest gènere: cobra un milió de dòlars a canvi d'una o dues jornades de rodatge i els productors fan servir la seva imatge com a reclam promocional. La proliferació d'aquests productes, tanmateix, havia devaluat el seu prestigi: fa unes setmanes, els Razzie van crear una categoria per premiar "la pitjor interpretació de Bruce Willis de l'any". Però l'actor compaginava aquests treballs menors amb d'altres de més ambiciosos, com Glass, seqüela d'El protegit que va estrenar el 2019 a les ordres de M. Night Shyamalan i al costat de Samuel L. Jackson, un actor amb qui Willis ha coincidit en quatre pel·lícules més: Pulp Fiction, Amb l'arma a punt, Jungla de vidre: la venjança i El protegit. El 2019 també va participar en el thriller dirigit per Edward Norton Orfes de Brooklyn.

El seu paper a la sèrie Luz de luna i, sobretot, en pel·lícules com Jungla de vidre, Pulp Fiction, Armageddon i El cinquè element van convertir Bruce Willis en una de les grans estrelles del Hollywood dels anys 80 i 90, un heroi d'acció sarcàstic i murri que ha alternat al llarg de la seva carrera èxits com El sisè sentit i fracassos sonats com La foguera de les vanitats sense perdre el seu característic somriure torçat. Willis va fundar la cadena de restaurants Planet Hollywood amb Sylvester Stallone i Arnold Schwarzenegger, amb qui va coincidir a Els mercenaris, però a diferència d'altres estrelles del cinema d'acció ell sempre ha sigut un tipus d'heroi més vulnerable, amb un aire de perdedor que magnifica el seu carisma. Ha destacat com a comediant a les ordres de Blake Edwards i Robert Zemeckis, ha protagonitzat films gairebé experimentals com els 12 micos de Terry Gilliam i el 2015 va debutar a Broadway amb una adaptació teatral del Misery de Stephen King. Amb la seva retirada, el cinema perd un actor amb una presència cinematogràfica immensa, una estrella de cap a peus que deixa un buit difícil d'omplir per a les noves generacions.

stats