ART
Cultura 27/02/2014

El CaixaForum s'embarca en un viatge pel 'Mediterrani' antic

La mostra 'Mediterrani. Del mite a la raó' reuneix 165 obres procedents d'una trentena de museus nacionals i internacionals

Acn
2 min

BarcelonaEl CaixaForum de Barcelona presenta a partir d'aquest divendres l'exposició 'Mediterrani. Del mite a la raó'. La mostra inclou 165 peces grecollatines, entre escultures, relleus, ceràmiques, frescos, mosaics i joies, datades entre el segle IV aC i el segle VI. Aquestes peces provene d'una trentena de museus nacionals i internacionals, sobretot italians i grecs. A més, es pot veure una reconstrucció virtual de l'àgora d'Atenes.

El comissari de la mostra, el professor d'Estètica de la UPC Pedro Azara, ha assegurat que volien "mostrar les aportacions culturals que es van generar al antic Mediterrani i que han arribat fins ara i s'han estès per tot el món".

La primera part mostra s'endinsa en diversos mites con el rapte d'Europa i la figura d'Ulisses. A la segona, es presenten tres aportacions de la cultura mediterrània que van sorgir entre el Pròxim Orient, Grècia i Roma: "Una visió desencantada del món i una explicació del Cosmos que ja no necessita dels déus. L'aparició d'un espai comú que és l'àgora que pertany a la pròpia ciutat i no als déus. Per últim, la tercera és una nova concepció i percepció de l'ésser humà on es destaca la seva singularitat i la seva psique".

L'art grecollatí és encara fascinant, ha afirmat Azara perquè "ens agrada el què coneixem i aquest cas té la fascinació del naturalisme on reconeixem formes o éssers". "La seva forma naturalista convida a la seva comprensió o almenys creiem que ho podem entendre. Des del Renaixement estem condicionat per aquest art", ha afegit.

La mostra acaba com comença, amb un viatge mític: "Són els viatges d'Ulisses com a metàfora de les vivències i dificultats de l'ànima en el seu trànsit pel món terrenal", ha assenyalat Azara.

stats