Arts escèniques

Canta Olot i els arbres ballen

Acrobàcies contra el canvi climàtic i espectacles per estimar els animals omplen el festival Sismògraf

2 min
La companyia Un loup pour l'homme durant l'espectacle 'Cuir'

Olot“Per què no plorem quan tallen un arbre?”, es pregunta desconsolada una jove intèrpret al costat d’una soca enorme i plena de clivelles. El camí que surt de les Fonts de Sant Roc i s’endinsa al bosc dels Tossols d’Olot ha canviat aquest divendres els passejadors de gossos i corredors habituals per un grup d’espectadors del festival Sismògraf que ensumen les fulles i acaricien els arbres. La companyia Acting For Climate creu que la millor manera d’estimar la natura és endinsar-s’hi de ple, i dit i fet: dues de les intèrprets s’enfilen com un llamp pels troncs fins a arribar a més de 10 metres d’alçada. A tocar de la capçada dels arbres, salten i es capgiren en unes acrobàcies verticals que deixen els de terra bocabadats. “Quant de temps em puc quedar aquí?”, entonen en català, i el públic acaba cantant a viva veu que, per favor, els boscos no desapareguin. 

A la tornada cap a la civilització, la mirada sobre l'entorn ja no és la mateixa. "Venim dos cops per setmana a passejar per aquí, però mai havíem mirat tant cap amunt com avui", diuen la Magalí i l'Olga, dues olotines que intenten no perdre's cap Sismògraf. "És un festival que ens sentim molt nostre perquè posa en valor tot això que tenim, que és una meravella", afegeix l'Olga, allargant els braços cap al paisatge fet de volcans i d'un verd que refulgeix amb l'arribada de la primavera.

Objectiu: salvar el planeta

Justament la connexió entre el territori i l'art és el que busca el Sismògraf, que aquest any ha deixat de ser mercat estratègic de dansa i ha virat cap a una programació més híbrida –amb circ, instal·lacions i performances– guiada pel moviment i la cura del planeta. "La prioritat és que els espectacles tinguin en compte l'entorn on es representen i alhora ajudin a prendre consciència sobre la importància de salvar el planeta", assenyala la directora del Sismògraf, Tena Busquets, que defensa l'art com una eina de transformació social: "Els artistes potser no tenen les respostes a les problemàtiques globals, però ens ajuden a construir preguntes i a provocar més idees".

El gir ja s'ha vist aquest any amb propostes com Mass de Recoil Performance Group –que situa una intèrpret dins d'una cúpula amb milers de cucs per potenciar l'estima cap a aquests animals– i Cuir d'Un Loup pour l'Homme, un espectacle de circ en què els acròbates utilitzen els arnesos dels bous i els cavalls i se sotmeten als treballs de força que pateixen aquests animals de càrrega. Resultat: dos homes al límit de l'extenuació i un públic una mica més convençut que els petits canvis són poderosos.

stats