Història
Cultura 10/04/2013

El Castell de Montjuïc commemora Carrasco i Formiguera amb una exposició en el 75è aniversari del seu afusellament

La mostra inclou documents personals com la sentència que el va condemnar a mort i imatges inèdites del líder d'Unió Democràtica de Catalunya durant la República

Acn
2 min

BarcelonaEl Castell del Montjuïc inaugura una exposició commemorativa de l'antic líder d'UDC i conseller del govern català durant la República, Manuel Carrasco i Formiguera, quan es compleixen 75 anys del seu afusellament en mans del règim franquista. Impulsada pel Memorial Democràtic i comissariada per l'advocat i editor Quim Torra, dóna a conèixer el pensament i la trajectòria vital de Carrasco i Formiguera, amb documents històrics com la sentència que el va condemnar a mort, objectes personals –una màquina d'escriure o la insígnia de l'Ajuntament–, nombroses fotografies i un vídeo amb imatges personals inèdites del polític als 30 anys.

Segons es desprèn de l'exposició, Carrasco i Formiguera va dedicar la vida als ideals del recobrament total dels drets nacionals de Catalunya fins aconseguir la independència. D'altra banda, va defensar els valors cristians de justícia social. Tot plegat li va suposar la repressió del règim franquista, amb fins a tres consells militars, dues denúncies militars, una sanció governativa i, finalment, la sentència de mort.

Amb tot, els fills del polític afusellat, Rosa Maria Carrasco i Raimon Carrasco, han participat també a l'homenatge del seu pare. Rosa Maria Carrasco, per la seva banda, ha aprofitat l'ocasió per reivindicar la figura de la seva mare i esposa de Carrasco i Formiguera. La mare, ha dit la filla, "va ser una companya exemplar del pare mentre va viure" i un suport indispensable per a ell. A més, va inculcar als seus fills el missatge de "perdó" del seu pare. "Ell oferia la seva vida per Catalunya, però no volia que de cap manera tinguéssim rancor pels seus botxins, i ens volia ciutadans dignes de Catalunya per a tota la vida". "Jo no tinc cap rancor cap a Franco perquè em van demanar que no en tingués", ha sentenciat.

stats