14/12/2016

Carta al ‘rei’ Collboni des de Verkami

2 min

Crític teatralPer la Nau Bostik. El tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha dedicat les últimes setmanes a repartir subvencions com si volgués anticipar l’arribada dels Reis d’Orient. Que si 500.000 euros per a la nova Sala Beckett, que si 300.000 per fer un pont que travessi el carrer a La Seca, que si 300.000 euros perquè una empresa privada obri el Teatre Grec durant el mes d’agost i 250.000 euros per acabar la restauració de la capella de Sant Miquel del monestir de Pedralbes. Deunidó! No sabem si el sac s’ha buidat, però si queda algun caleró de la taxa turística ens permetem suggerir al regidor que visiti el Verkami que la Nau Bostik de la Sagrera ha engegat per corregir-ne les deficiències de seguretat, unes deficiències que van provocar que es clausurés aquest espai popular l’agost passat.

La feina de Xavier Basiana. A la Nau Bostik necessiten 19.000 euros i de moment ja n’han aconseguit pràcticament la meitat. És una inversió molt minsa si la comparem amb totes les abans citades per a un espai que ha sorgit per la voluntat dels veïns i al marge de la política municipal institucional. Al darrere d’aquesta moguda hi ha Xavier Basiana, amb antecedents prou valuosos, com el d’haver adquirit amb els seus diners la fàbrica de pintures Ivanow el 1978, haver-la restaurat i haver-la convertit en una nau d’activitats culturals i veïnals fins que la va cedir a l’Ajuntament de Barcelona perquè entrés al programa de Fàbriques de Creació.

Cultura en comunitat. A Xavier Basiana, arquitecte, li interessa la fotografia, molt; i la cultura entesa com a acció popular li interessa encara més. Basiana és un home que treballa sense fer soroll, en comunitat, i no alça la veu, no busca mai el conflicte. La Nau Bostik són un conjunt de naus amb una superfície total de 6.000 metres quadrats que portava deu anys sense activitat i deteriorant-se. I què busca Basiana?, em pregunten. Doncs molt em sembla que res més que fer cultura en comunitat.

Projecte de proximitat. Senyor Collboni, el projecte potser no llueix tant com un nou festival de dansa, i de ben segur que per allà a la Sagrera no hi ha turisme, però com que vénen els Reis, li demanem ajuda per a la Nau Bostik. Així podria fer una altra roda de premsa.

stats