Cultura 03/12/2016

Els Casas que no es venen: el vessant més familiar del pintor

A.r.t.
2 min
Elisa Casas vestida de dol, de Ramon Casas

BarcelonaCoincidint amb l’exposició de Ramon Casas a la galeria Gothsland, la Casa Rocamora, al carrer Ballester de Barcelona, en va inaugurar una altra que s’endinsa en el vessant més íntim del pintor. Ramon Casas en família repassa sobretot la seva relació amb la família Nieto Rocamora, iniciada després que la seva neboda Catalina Nieto Casas, filla de la seva germana Montserrat, es casés amb Antonio Rocamora Vidal, germà del col·leccionista, mecenes i pintor Manuel Rocamora, conegut perquè va ser un dels impulsors de l’antic Museu Tèxtil del carrer Montcada. La mostra, que conviu amb totes les col·leccions -de dibuix, pintura catalana dels segles XIX i XX, ceràmica d’Alcora...- que es poden contemplar sempre que es visita la casa, està comissariada per l’historiador de l’art i crític Josep Casamartina i per Eduardo Rocamora Trias, el president de la Fundación Cultural Privada Rocamora i besnét de Catalina Nieto Casas.

Entre la quarantena de peces exposades hi ha diversos autoretrats de petit format de Casas, alguns dels quals són inèdits. Una altra de les peces més destacades és l’esbós del retrat que Casas va fer a la seva germana Elisa vestida de dol, poc després de la mort del seu marit, l’enginyer Josep Codina (a l’esquerra). El quadre va ser exposat als salons de la Secessió Vienesa l’any 1904. I també es pot veure una paleta que Júlia Peraire va regalar a Manuel Rocamora després que ell l’ajudés a fixar uns dibuixos al carbó perquè no es fessin malbé.

L’exposició també recorda l’estima que Ramon Casas tenia pels seus parents més pròxims i com els va retratar molt sovint. La gran protagonista, ja que apareix en diversos retrats, és Catalina Nieto, que va ser nomenada marquesa de Villamizar pel rei Alfons XIII. Pel que fa a la relació de Ramon Casas amb Manuel Rocamora, els va unir una bona amistat que no es va enterbolir quan Casas es va enamorar de Júlia Peraire. A més, Rocamora va col·leccionar la majoria de publicacions del pintor i diversos objectes. L’exposició romandrà oberta fins al 28 de desembre i està organitzada amb la col·laboració de l’empresa Cases Singulars, que gestiona les visites a la casa.

stats