Cinema
Cultura 24/01/2017

‘Timecode’, a la conquesta de l’Oscar

Juanjo Giménez aconsegueix la primera nominació per a un curtmetratge català

Xavi Serra
2 min
El director de 'Timecode' amb l'equip de la pel·lícula

BarcelonaEl bar Raspall de Gràcia porta sort a Juanjo Giménez. Allà va celebrar amb la família i el seu equip la Palma d’Or que va guanyar al maig amb el curt 'Timecode' i ahir va tornar a ser el punt de trobada per seguir l’anunci de les nominacions dels Oscars. “Ens trobem aquí cada vegada que el curt guanya 10 premis i ja en portem 70, és el nostre talismà”, explicava un pletòric Giménez, feliç de saber que ha fet història i el 26 de febrer competirà en la gala dels Oscars. Serà el primer curtmetratge català nominat als premis de l’Acadèmia de Hollywood, el setè del cinema espanyol. En cas de guanyar seria també el primer a endur-se l’estatueta a casa.

Fes la porra dels Oscars i guanya una subscripció anual a 'Filmin' i a la Filmoteca

'Timecode' és una petita peça d’orfebreria narrativa al voltant de dos vigilants d’un pàrquing que es veuen cada dia a penes uns minuts, el mínim per intercanviar unes paraules quan la jornada de l’un s’acaba i la de l’altre comença. Entre els dos, però, sorgeix una relació inesperada construïda a partir del llenguatge dels cossos. Els dos protagonistes són dos coreògrafs sense experiència en el cinema: la ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé i Nicolás Riccini, a qui Giménez va descobrir en un programa televisiu de dansa. La idea de Timecode li va arribar tot pensant en l’època en què treballava per a una multinacional i el seu cap el va enxampar escrivint guions en hores d’oficina. “El curt no és una venjança creativa, allò està superat –riu ell–. A més, de totes les experiències se n’aprèn alguna cosa creativa”.

"Anem a guanyar"

Giménez té previst acudir a l’esmorzar dels nominats que es farà a Los Angeles el 6 de febrer i acompanyar tant com pugui la presència de 'Timecode' a Los Angeles. “Quan van seleccionar el curt a la 'short list' dels Oscars ja vam contractar una persona perquè ens porti les relacions públiques a Hollywood –explica–. L’Acadèmia controla molt la promoció que es pot fer, però nosaltres intentarem fer campanya pel curt tant com sigui possible”.

La festa del cinema català podria haver estat encara més gran si l’altre curt preseleccionat a la 'short list', 'Graffiti', de Lluís Quílez, també hagués aconseguit la nominació. “El curtmetratge espanyol viu un moment esplendorós –defensa Giménez– però no ens hem de quedar només en els premis. Hi ha un panorama de molta qualitat i molt divers, no només de curts com 'Graffiti' o el meu”. De cara a les seves possibilitats als Oscars, es mostra optimista. “Els altres curts tenen molta qualitat, però nosaltres anem a guanyar”, afirma. I si arriba el triomf, una cosa està clara: ho celebraran al bar Raspall.

stats