Cultura 15/08/2016

Celebren el ‘Bloomsday’ del Watusi a Lleó

J.g.
2 min

BarcelonaLa profunda identificació de la novel·la de Francisco Casavella amb Barcelona no és un problema perquè la seva obra sigui rememorada en altres parts de l’Estat. És el cas de Lleó, on avui se celebra la segona edició d’El día del Watusi, coincidint amb el dia de l’any on passa la primera de les tres parts de la novel·la. Els organitzadors han adaptat l’esperit del Bloomsday, la festa anual de record a l’ Ulisses de James Joyce a Dublín, per homenatjar la figura de Casavella i el seu llibre més destacat. “Volem reivindicar tot el que suposa Casavella per a la literatura espanyola”, explica Yago Ferreiro, que va descobrir el narrador mentre vivia a Barcelona. “Primer vaig llegir El triunfo, i quan va arribar-me El día del Watusi va ser un impuls definitiu per a la meva vida. Va aparèixer en el moment necessari”, assegura l’organitzador de la festa. Per a Ferreiro el més “lògic i normal” seria que a Barcelona se celebrés aquesta efemèride cada estiu.

Durant tot el dia tindran lloc a Lleó un seguit d’activitats relacionades amb el llibre de Casavella, des de diversos concerts fins a la projecció d’ Antàrtida, la pel·lícula de Manuel Huerga amb guió de l’escriptor d’ El día del Watusi. Els organitzadors asseguren que també s’hi podrà escoltar, per descomptat, molta rumba, l’estil musical predilecte de Casavella. Encara que només portin dues edicions oficials, el cert és que Ferreiro i els seus amics ja fa força anys que celebren el 15 d’agost: “Tot va començar com una broma privada entre gent de la colla que havíem llegit el llibre. Ens vèiem poc, però vam decidir que cada any ens reuniríem per El día del Watusi ”. Òbviament, la cosa se’ls ha fet gran i va passar “d’un brindis ocult i sincer a una festa d’unes dimensions no previstes”, diu Ferreiro.

Un dels fets que omplen d’orgull els integrants de la festa lleonesa és comptar amb el beneplàcit de l’entorn familiar de l’escriptor. “Sempre hem volgut mantenir un perímetre de seguretat al voltant d’ells”, assegura Ferreiro. El cert és que aquest any han pogut constatar com el germà i un cosí de Casavella donaven suport a la iniciativa. “És preciós veure que gent que el va conèixer es meravelli amb la nostra iniciativa. Això ens dóna forces i directrius molt valuoses per continuar”, diu Ferreiro.

stats