Cultura 10/06/2021

'Chavalas': reivindicant la perifèria i les amigues de veritat

Carol Rodríguez Colás presenta al Festival de Màlaga un debut que protagonitza Vicky Luengo

3 min
L'equip de 'Chavalas' al Festival de Màlaga

BarcelonaPer anar de Barcelona a Cornellà només cal agafar la línia blava i recórrer un grapat de parades. Però aquesta petita distància és un món sencer per a la protagonista de Chavalas, una fotògrafa que mira d'obrir-se camí en la fira de vanitats de la Barcelona moderna i fashion quan, tot d'una, perd la feina i es veu obligada a tornar a viure amb els pares, a Cornellà. L'opera prima de Carol Rodríguez Colás, que s'ha presentat aquest dijous al Festival de Màlaga, segueix el viatge de la Marta des de les exposicions d'art i les relacions postisses fins a casa dels seus pares, les amigues de tota la vida i una feina de fotògrafa de casaments i comunions.

Tràiler de 'Chavalas'

No és una història biogràfica, però podria ser-ho. Tant la directora com la seva germana Marina, que firma el guió, són de Cornellà “de tota la vida” i reivindiquen la necessitat de mostrar en pantalla “la bellesa del barri” i els prejudicis que l'envolten, tant els extern com els interns. “És l'autoodi de classe del qual parla Brigitte Vasallo –diu la cineasta debutant–. Quan la meva germana i jo sortim de Cornellà sempre sempre sentim les mateixes bromes: que si Cornellà és molt xungo, que si em robaran el mòbil... A mi m'encanta el cinema quinqui dels 80, però va crear molts prejudicis sobre les ciutats de la perifèria. I jo el que volia era narrar-les des de la visió que tenim els que hi vivim”.

Ángela Cervantes, Carolina Yuste, Vicky Luengo i Elisabet Casanovas a 'Chavalas'.

Al seu barri, la Marta es retroba amb les seves tres amigues de sempre, amb qui ha crescut des de petita i no s'hi valen les impostures de la Barcelona trendy. Amb elles tot és més fàcil, però alhora més difícil. “És el que passa amb els amics de l'escola, que anem canviant i som diferents –diu–. La Marta i les seves amigues ja no són com abans, però es coneixen tant que són les úniques que es diuen les veritats a la cara, encara que facin mal”.

Pòquer d'actrius

Per interpretar les quatre noies Chavalas reuneix quatre de les actrius joves més en boga: Elisabet Casanovas, Carolina Yuste, Ángela Cervantes i de protagonista una Vicky Luengo en ratxa després del seu paper a Antidisturbios. “Amb la Vicky ho teníem molt clar perquè havia d'interpretar un personatge que no està bé ni al barri ni a Barcelona, se sent incòmode en els dos mons i això és difícil de sostenir com ho fa ella –explica–. Però he tingut molta sort amb el càsting: tant elles com jo teníem clar que si no semblaven amigues la pel·lícula no funcionaria i van dedicar molta energia a conèixer-se, quedar, tocar-se i explicar-se coses les unes a les altres”.

El rodatge de Chavalas es va haver d'aturar el 13 de març per la pandèmia i va ser un dels primers a reprendre's després de l'estat d'alarma, però les restriccions sanitàries van obligar a reescriure el guió i replantejar les seqüències amb molts personatges. “Va ser una mica dramàtic, perquè no podíem ajuntar els figurants amb les actrius principals i ens faltava per rodar un casament i escenes de sexe”, confessa Rodríguez. En alguns moments s'aprecia una desconnexió estranya entre els personatges i la figuració, però algunes de les solucions van ser originals: l'escena d'un trio fallit de dues de les amigues amb un noi es va reescriure de manera que el noi s'excita tant que es masturba davant seu i tot acaba abans de començar. “Jo tinc l'esperança que l'espectador no s'adoni de quines parts es van gravar abans i quines després de la pandèmia”, diu la directora.

stats