Música
Cultura 05/11/2014

Chucho Valdés enlluerna el públic revisant el llegat d'Irakere

El 'padrí' del Festival Internacional de Jazz de Barcelona ha ofert un concert a l'Auditori acompanyat dels Afro-Cuban Messengers

Acn
2 min

BarcelonaEl lligam entre Chucho Valdés i el Festival Internacional de Jazz de Barcelona s'estreny en rere any. El 2013 va rebre la Medalla d'Honor del certamen i va actuar homenatjant el seu pare, Bebo. Enguany el pianista és el "padrí" del festival, en expressió del seu director, Tito Ramoneda, i ha estat nomenat artista resident en permanència. Chucho ha proposat artistes per aquesta edició i ha participat en activitats paral·leles. Per si fos poc, aquest dimarts ha ofert un concert especial a L'Auditori, commemorant els 40 anys de la fundació de la banda Irakere, acompanyat pels Afro-Cuban Messengers. L'entusiasme del públic ha tornat a demostrar que l'idil·li del músic cubà amb Barcelona és recíproc.

Només 24 hores abans de la seva cita amb l'Auditori, Chucho Valdés participava en una altra activitat vinculada al Festival Internacional de Jazz de Barcelona, la Món Vínic Experience, que des de fa cinc anys congenia l'esfera de la música amb la cultura del vi. Valdés va amenitzar un espectacle gastromusical amb què el festival va homenatjar el sommelier Josep Roca. I diumenge, Valdés havia presentat l'actuació de Mauricio Vallina a l'Auditori de Sant Cugat, un pianista de música clàssica cubana que l'any passat va participar en l'homenatge del festival a Bebo Valdés.

Són dos exemples del pes i la presència creixents de Chucho Valdés al festival, amb el qual manté una relació excel·lent des de fa molts anys, en part heretada pel vincle previ del certamen amb el seu pare, Bebo. El públic del festival agraeix aquesta aliança, almenys així ho indica la bona entrada registrada aquesta nit a l'Auditori per presenciar el seu concert.

Ha estat una actuació amb caràcter d'homenatge al conjunt que Chucho va crear fa 40 anys: Irakere, "la banda que va canviar tots els conceptes i va portar la música ballable i de concert, l'afro-cuban jazz, per camins diferents", tal com l'ha recordat el pianista aquesta nit des de l'escenari. Abans de començar, Valdés s'ha mostrat content de poder recordar alguns dels èxits d'aquella formació amb músics d'una generació que aleshores no havia nascut, "amb una mirada del segle XXI".

Una audiència entregada

El concert ha arrencat amb un tema "clàssic" del grup amb el qual sempre solien obrir les seves actuacions, 'Juana 1600', tota una declaració de principis de la fusió de la música d'arrel africana amb la llatina. 'Claudia', 'Catalina', 'Lo que va a pasar', 'Pan con Bacalao', 'Xiomara' o 'Los Guiros', són algunes de les peces que han interpretat durant el concert.

Valdés i la banda han alternat cançons més reposades, com el bolero 'Claudia', amb una bateria de temes molt enèrgics, amb gran pes de la secció rítmica i els vents. I tot, amb no pocs solos del pianista, marca de la casa. El públic ha aplaudit i celebrat cada solo, i s'ha entusiasmat amb les anades i vingudes de Valdés quan abandonava el piano per apropar-se a la banda i esperonar-la.

stats