Cinema
Cultura Cinema 19/12/2022

6,2 milions d'euros per a cinc pel·lícules en versió original catalana

El departament de Cultura subvenciona els nous films de David Trueba, Carlos Saura i Javier Ruiz Caldera

2 min
David Trueba

BarcelonaSaben aquell que diu, el biopic sobre l'humorista Eugenio que està preparant David Trueba, i un film de Carlos Saura sobre Montserrat Caballé són algunes de les pel·lícules que rebran la subvenció que atorga el departament de Cultura a projectes cinematogràfics en versió original en català. Així consta en la resolució de concessió de la línia de subvencions a la producció cinematogràfica que s'ha publicat aquest dilluns.

Cultura hi destina un total de 14,3 milions d'euros (l'any anterior van ser 10,5 milions) i en total se subvencionaran, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), 35 pel·lícules, de les quals 25 són en versió original catalana (un 71,4%). El 2021 les versions originals en català representaven un 63,3% dels projectes i el 2020 un 39,1%.

En l'àmbit dels llargmetratges, s'atorga 1,5 milions d'euros a dues pel·lícules, 1,2 milions a dues més i 800.000 euros a una cinquena. Totes cinc són en versió original en català i tenen un pressupost de producció de com a mínim de 2,7 milions, tal com s’establia en les bases de la subvenció. Aquestes cinc pel·lícules són:

  1. 47, de Marcel Barrena. En aquest film el director de Mediterráneo reconstrueix la lluita veïnal que va mobilitzar Nou Barris als anys setanta per aconseguir fer arribar l'autobús a Torre Baró. El 47 del títol és l'autobús que un conductor va segrestar per pressionar l'Ajuntament.
  2. Wolfgang, de Javier Ruiz Caldera. La mare del Wolfgang, un nen de nou anys amb altes capacitats i trastorn de l’espectre autista, acaba de morir i ha deixat com a última voluntat que el seu fill vagi a viure amb el seu pare, Carles, a qui el nen no coneix. Aquest és el punt de partida de la nova pel·lícula del cineasta de Viladecans, director de Superlópez i Malnazidos.
  3. Caballé, de Carlos Saura. Com es va convertir Montserrat Caballé en diva operística? La resposta, a la pel·lícula que està enllestint el cineasta aragonès.
  4. Saben aquell que diu, de David Trueba. El director madrileny posa en marxa un biopic sobre l'humorista Eugenio, protagonitzat per David Verdaguer.
  5. La Paca, de David Ilundain. Narcotràfic, corrupció i especulació immobiliària a la Mallorca de l'any 2000. Aquest és el paisatge de la nova pel·lícula del navarrès David Ilundain, director de films com B, la película i Uno para todos.
stats