Cinema

'Alcarràs', la primera pel·lícula en català nominada als Premis del Cinema Europeu

El film de Carla Simón lluitarà pel premi a la millor pel·lícula i al millor guió i Penélope Cruz optarà al premi a la millor actriu

3 min
Alcarràs

BarcelonaAlcarràs continua fent història. La pel·lícula de Carla Simón, seleccionada per l'Acadèmia del Cinema Espanyol per competir als Oscars, ha estat nominada als Premis del Cinema Europeu i optarà al premi a la millor pel·lícula i al millor guió, que firmen la mateixa Simón i Arnau Vilaró. Es tracta de la primera producció en català nominada al premi a la millor pel·lícula de l'Acadèmia del Cinema Europeu, que va crear els seus premis el 1988. L'edició d'enguany se celebrarà el 10 de desembre a Reykjavík.

No és la primera nominació de Carla Simón als Premis del Cinema Europeu, que el 2017 ja van nominar Estiu 1993 en la categoria European Discovery. Aleshores el premi se'l va endur la britànica Lady Macbeth, de William Oldroyd. Aquesta vegada, els rivals d'Alcarràs pel premi a la millor pel·lícula europea seran la belga Close, l'austríaca La emperatriz rebelde (Corsage), la danesa Holy spider i la sueca El triángulo de la tristeza. En la categoria de millor guió també estan nominats Kenneth Branagh per Belfast, Lukas Dhont i Angelo Tijssens per Close, Ali Abbasi i Afshin Kamran Bahrami per Holy spider i Ruben Östlund per El triángulo de la tristeza.

Sobta, tanmateix, que Carla Simón no estigui nominada en la categoria de millor direcció, sobretot perquè excepcionalment no té cinc sinó sis nominats i sí que inclou Jerzy Skolimowski i Alice Diop, directors de títols com Eo i Saint Omer sense cap altra nominació. Quan encara no es coneixen les nominacions de les categories tècniques, les favorites teòriques són Close, Holy spìder i El triángulo de la tristeza, totes tres amb quatre nominacions i premiades al Festival de Canes, on Close va guanyar el gran premi del jurat i El triangle de la tristeza la Palma d'Or.

Temporada alta de premis

La nominació d'Alcarràs als premis de l'Acadèmia Europea és la primera d'una temporada de reconeixements que es preveu llarga i intensa per a la pel·lícula de Simón. Després de la cita a Reykjavík amb els Premis del Cinema Europeu (10 de desembre) arribaran la gala dels Gaudí (22 de gener), els Goya (11 de febrer) i els Oscars (12 de març). Per descomptat, abans d'arribar a Hollywood caldrà superar la primera shortlist a l'Oscar a millor pel·lícula internacional (21 de desembre) i l'anunci de les nominacions (24 de gener).

Amb la nominació d'Alcarràs a millor pel·lícula dels Premis del Cinema Europeu, Carla Simón entra en un club selecte. Només set cineastes de l'Estat havien estat nominats abans a millor pel·lícula: José Luis Cuerda per El bosque animado, Carlos Saura per Ay Carmela, Alejandro Amenábar per Els altres i Mar adentro, Isabel Coixet per La meva vida sense mi, Juan Antonio Bayona per El orfanato, Pablo Berger per Blancanieves i Pedro Almodóvar per Carne trémula, Volver, La mala educación, Todo sobre mi madre, Hable con ella, Julieta i Dolor y gloria.

El manxec és, de fet, el cineasta europeu més nominat de la categoria i l'únic director espanyol que ha triomfat als Premis del Cinema Europeu: el 1999 va guanyar el premi a la millor pel·lícula amb Todo sobre mi madre i el 2002 amb Hable con ella. Aquesta edició no l'han nominat per Madres paralelas, però sí la seva protagonista, Penélope Cruz, que ja suma cinc nominacions als Premis del Cinema Europeu i es converteix en l'actriu més nominada de la categoria. I també està nominada una pel·lícula protagonitzada pel seu marit, Javier Bardem: El buen patrón optarà al premi a la millor comèdia.

stats