Festivals
Cultura Cinema 18/09/2022

Els aplaudiments a 'Sparta' desinflen la polèmica 'pedòfila' de Sant Sebastià

Les acusacions d'explotació infantil han fet que el director Ulrich Seidl no visités el festival

2 min
Fotograma del film 'Sparta'

Enviat especial a Sant SebastiàLa gran polèmica del Festival de Sant Sebastià ha quedat en no res aquest diumenge després de veure Sparta, la pel·lícula d'Ulrich Seidl per la qual diversos testimonis l'han acusat d'explotació de menors en un reportatge de Der Spiegel. La controvèrsia i l'espinós tema de la pel·lícula (el protagonista té impulsos pedòfils) havien fet que Toronto en cancel·lés l'estrena, però Sant Sebastià es va mantenir ferm en la decisió de projectar-la. El visionat no dona ni treu la raó a ningú, però deixa un parell de coses clares: que no hi ha cap escena de pederàstia a la pel·lícula i que Sparta és pur Seidl; impecable formalment, moralment incòmoda i molt més interessant que la majoria de pel·lícules que s'estrenen cada setmana.

A Sparta, l'Ewald és un enginyer alemany que no sembla obtenir cap plaer de la seva feina en una fàbrica romanesa ni de la relació amb una nòvia amb qui no és capaç d'excitar-se. Només se'l veu content quan juga amb els nebots de la nòvia o quan s'afegeix a la guerra de boles de neu d'uns nens, però la joia li genera també un intens sentiment de culpa. Finalment, decideix fer un canvi radical de vida: deixa la feina i la nòvia i reobre una escola enrunada per fer-hi classes de judo, una excusa per passar temps amb els nens de la zona, cultivar una relació de confiança i fer-los fotos en roba interior que contempla després embadalit.

L'Ewald és, sens dubte, un home sòrdid i censurable, però Seidl no posa les coses fàcils: el personatge no comet mai cap acte sexual amb els nens i els tracta molt millor que els seus pares, cruels i brutals. No deixa de ser una trampa del director, accentuar el contrast per dificultar el judici moral i obligar l'espectador a moure's en un territori incòmode, però el resultat és valuós i així ho ha entès el públic que ha ovacionat la presentació del film al festival. Sparta és una pel·lícula que genera debat i preguntes que hauria estat interessant fer al seu director, però Seidl va anul·lar la visita a Sant Sebastià per no alimentar la polèmica. Segurament ha estat una bona decisió per silenciar moltes boques.

stats