Cinema
Cultura Cinema 31/10/2022

Halloween 2022: 10 pel·lícules de terror disponibles a plataformes per veure amb la canalla

De 'Caçafantasmes' a 'Monster house', una guia per a una nit de Halloween divertida i sense traumes

3 min
Fotograma de 'Monster House'

BarcelonaLa festa de Halloween ha conquerit la imaginació dels més menuts i el terror forma part de la dieta cinematogràfica familiar d'aquests dies. Però no és qüestió de traumatitzar els nens: cal seleccionar amb cura les pel·lícules perquè fills i pares les puguin veure plegats. Aquesta és una possible tria que fem a l'ARA.

'Caçafantasmes'

(Ivan Reitman, 1984)

Movistar+

'Els caçafantasmes'

Més comèdia fantàstica que film de terror, Caçafantasmes és un clàssic que sempre funciona.

De què va? Investigadors paranormals es reciclen en servei d'eliminació de fantasmes mentre un poder maligne creix a la ciutat de Nova York.

Escala d'acollonament: 2 sobre 10.

'Wendell & Wild'

(Henry Selick, 2022)

Netflix

Fotograma de 'Wendell & Wild'

El retorn del director de Malson abans de Nadal al terror en stop-motion per a nens i adults és una llaminadura pop i musical, tal com explica Ignasi Franch a la crítica de l'ARA.

De què va? Una òrfena afroamericana torna a una ciutat fantasma i fa un pacte amb dos dimonis que els permet sortir de l'inframon i entrar al món dels vius.

Escala d'acollonament: 3 sobre 10.

'Beetlejuice'

(Tim Burton, 1988)

HBO Max

Beetlejuice

Un Tim Burton inspirat, la millor Winona Ryder i un Michael Keaton desencadenat en la pel·lícula més divertida i vital sobre el més enllà.

De què va? Un matrimoni de fantasmes contracten els serveis d'un dimoni (Beetlejuice) per foragitar de casa seva els nous inquilins. Desnonaments per la via sobrenatural.

Escala d'acollonament: 3 sobre 10.

'Monster house'

(Gil Kenan, 2006)

Netflix

Fotograma de 'Monster House'

L'animació per motion capture potser ha envellit una mica, però aquesta història de terror és plena a vessar d'enginy i emoció per atrapar nens i adults. Un dels millors films de terror juvenil dels últims anys.

De què va? Uns nens decideixen investigar pel seu compte el misteri de la casa del veí, que sembla tenir vida pròpia i cruspir-se objectes i persones.

Escala d'acollonament: 5 sobre 10.

Tràiler de 'Monster house'
'La maledicció de les bruixes'

(Nicolas Roeg, 1990)

HBO Max

'La maledicció de les bruixes'

El director de la pertorbadora Amenaça a l'ombra va posar el seu talent al servei de registres menys seriosos en aquesta deliciosa adaptació del relat de Roald Dahl que el 2020 va tenir un remake descafeïnat.

De què va? Les bruixes d'Anglaterra, liderades per la Gran Bruixa (Anjelica Huston), volen acabar amb tots els nens del país. Un orfe i la seva àvia intenten evitar-ho.

Escala d'acollonament: 6 sobre 10.

'Gremlins'

(Joe Dante, 1984)

HBO Max

Fotograma de 'Gremlins'

És més clàssic nadalenc que de Halloween, però Gremlins funciona en qualsevol època gràcies a la seva combinació d'innocència i mala llet. La seva seqüela, més passada de voltes, també és imprescindible.

De què va? Un noi rep com a regal una criatura tendra i entranyable, però que es multiplica amb l'aigua i es transforma en monstre si menja després de la mitjanit. La tragèdia, esclar, està servida.

Escala d'acollonament: 7 sobre 10.

'La casa del rellotge a la paret'

(Eli Roth, 2018)

Netflix

'La casa del reloj en la pared'

La incursió en el cinema familiar d'Eli Roth, director de la brutal Hostel, és una original aventura gòtica que adapta la novel·la de terror juvenil de John Bellairs amb il·lustracions d'Edward Gorey. Màgia i fantasia més enllà de Harry Potter.

De què va? Després de la mort dels seus pares, el Lewis marxa a viure amb el seu oncle, un bruixot que viu en una casa màgica que amaga molts secrets entre les seves parets.

Escala d'acollonament: 4 sobre 10.

'Frankenweenie'

(Tim Burton, 2012)

Disney+

'Frankenweenie'

Tres dècades després, Tim Burton transforma un curt seu del 1984 en un llarg animat en blanc i negre que amplia el seu homenatge en clau de paròdia als clàssics d'Universal.

De què va? Quan el seu gos és atropellat per un camió, el nen Víctor Frankenstein aconsegueix ressuscitar-lo. La família està encantada amb el retorn de l'Sparky, però els veïns no tant.

Escala d'acollonament: 3 sobre 10.

'La família Addams'

(Barry Sonnenfeld, 1991)

HBO Max

Angelica Huston i Raul Julia a '

Tot funciona a l'adaptació al cinema de la popular sèrie dels 60: el carisma de Raul Julia i Anjelica Huston, l'humor sàdic de Wednesday (Christina Ricci) i el to irònic i entremaliat del film. També és recomanable la seqüela del 1994 i la versió animada del 2019.

De què va? Un advocat corrupte conspira per robar el tresor dels extravagants Addams, una família amb una gran passió per tot el que és macabre i sinistre.

Escala d'acollonament? 2 sobre 10.

'L'al·lucinant món del Norman'

(Sam Fell i Chris Butler, 2012)

Apple iTunes (en lloguer)

Fotograma de 'L'al·lucinant món del Norman'

La joia de terror de la prestigiosa productora d'animació en stop-motion Laika. Aventura fantàstica amb discurs contra la intolerància que tracta els nens sense condescendència.

De què va? Quan una maledicció desencadena una invasió de zombis en un poble on fa segles hi va haver una cacera de bruixes, l'única esperança de posar-hi ordre és el Norman, un noi que parla amb els morts.

Escala d'acollonament: 3 sobre 10.

stats