Cinema
Cultura Cinema 02/03/2023

Al març, festivals de cinema veuràs: les 10 cites recomanades

Mostres com L'Americana, La Inesperada, Ohlalà! i el D'A multipliquen l'oferta cinèfila alternativa

3 min
Léa Seydoux i Melvil Poupaud a 'Un beau matin'

BarcelonaDe la mateixa manera que els canvis en la meteorologia i els cultius estan fent caducar algunes dites del refranyer popular català, els moviments en l'ecosistema català dels festivals de cinema –entre d'altres, la celebració del BCN Film Fest a l'abril, que ha empès altres festivals a avançar-ne les dates– estan fent que el tradicional embús de mostres de cinema del novembre s'hagi estès també al març, mes en què coincideixen una pila d'esdeveniments cinematogràfics. Una oferta difícil de pair per al públic de la qual oferim una tria.

1.
Sumiko Haneda a La Inesperada

Dissabte 4 i diumenge 5 de març a la Filmoteca

Fotograma d''El cirerer de flors grises'

Les pel·lícules de la directora Sumiko Haneda, pionera del cinema documental al Japó, es projecten per primera vegada a l'Estat gràcies a La Inesperada, un festival nascut en plena pandèmia que ofereix una exquisida programació enfocada a la no-ficció. De la nonagenària Haneda es recuperen les dues pel·lícules més emblemàtiques: La bellesa de les antiguitats i El cirerer de flors grises.

2.
Els millors curts animats de l'Animac

Del 3 al 12 de març a Filmin

'Amok', de Balázs Turai

Allò del pot petit i la bona confitura és incontestable quan parlem de cinema animat. Les cinc sessions de curts del recent Animac de Lleida estan disponibles a l'edició online de la mostra i contenen el candidat a l'Oscar The flying sailor, el triomfador d'Annecy Amok i nous treballs de l'artista Frederic Amat i del tàndem format per Marc Ribas i Anna Solanas.

3.
Mia Hansen-Love i Léa Seydoux a Ohlalà!

Diumenge 5 de març als Cinemes Girona


Léa Seydoux i Melvil Poupaud a 'Un beau matin'

Estrena a Catalunya d'Un beau matin, l'últim treball de Mia Hansen-Love, que protagonitza Léa Seydoux en el seu paper més lluminós i natural, el d'una traductora viuda que es retroba amb l'amor mentre s'acomiada del seu pare, malalt d'Alzheimer. El Festival de Cinema Francòfon Ohlalà! també inclou els últims films de Louis Garrel, Michel Ocelot, Quentin Dupieux i l'oportunitat de veure en pantalla gran la triomfadora dels Cesar, La nit del 12.

4.
El documental de l'any a L'Americana

Dimecres 8 de març als Cinemes Girona

Nan Goldin a 'La belleza y el dolor'

Guanyadora del Lleó d'Or de Venècia i favorita a l'Oscar al millor documental, La belleza y el dolor és una de les pel·lícules de l'any. Laura Poitras (Citizenfour) entrelliga la descarnada biografia de la fotògrafa Nan Goldin amb el seu activisme polític contra la dinastia farmacèutica dels Sackler, mecenes d'art i responsables de l'actual epidèmia d'addicció als opiacis dels Estats Units.

5.
La descoberta infantil del cinema, a l'Xcèntric

Diumenge 12 de març al CCCB

Fotograma del documental 'Cien niños esperando un tren'

En un Xile humil i encara marcat per la dictadura de Pinochet, Ignacio Agüero va capturar al documental Cien niños esperando un tren com un taller educatiu revolucionari feia descobrir el cinema a uns nens amb joguines, creativitat i una metodologia participativa. Cinema en Curs avant la lettre dins l'imprescindible cicle Xcèntric.

6.
La Concha d'Or al LAT Cinema Fest

Dimarts 14 de març als Cinemes Girona

Fotograma de 'Los reyes del mundo'

La mostra de cinema llatinoamericà que organitza Casa Amèrica Catalunya acull la gran triomfadora de l'últim Festival de Sant Sebastià, Los reyes del mundo, de Laura Mora, una road movie des dels barris marginals de Medellín a la Colòmbia rural, on cinc nois del carrer viatgen a la recerca de la terra promesa: els terrenys confiscats a la guerrilla paramilitar que un dels joves ha heretat.

7.
L'últim documental de Herzog, al Brain Film Fest

Divendres 17 de març al CCCB

Fotograma de 'Theater of Thought' de Werner Herzog

La fascinació de Werner Herzog pel cervell humà és el punt de partida de Theater of thought, el nou documental del cineasta alemany, que explora les preguntes filosòfiques i ètiques que susciten les noves interfícies de tecnologia neuronal. La pel·lícula estrella del Brain Film Fest.

8.
Olivier Nicklaus al Moritz Feed Dog

Dimecres 22 de març als Aribau Multicines

Fotograma d''Azzedine Alaia. The couturier who shaped women'

Els documentals de moda d'Oliver Nicklaus són una bona eina per copsar les transformacions de la moda des dels anys 80 fins a l'actualitat. El Moritz Feed Dog recupera obres seves com Apocalypse mode i Antifashion i estrena el seu últim treball, The couturier who shaped women, dedicat al famós dissenyador tunisià Azzedine Alaïa.

9.
L'amor fugaç d'Emmanuel Mouret, al D'A

Dijous 23 de març als Aribau Multicines

Vincent Macaigne i Sandrine Kiberlain a 'Crónica de un amor efímero'

El director francès que millor ha retratat en els últims anys les turbulències i alegries de l'amor romàntic, Emmanuel Mouret, inaugurarà el Festival D'A amb la seva última pel·lícula, Crónica de un amor efímero, on Vincent Macaigne i Sandrine Kiberlain viuen una relació clandestina amb data de caducitat.

10.
L'incendi de la nau de Badalona, al Festival Persona

Dilluns 27 de març al Foment Cultural i Artístic

Detall del cartell del documental 'En trànsit'

La primera edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de Molins de Rei s'obre amb un documental que dona veu a alguns dels supervivents del tràgic incendi que el 2020 va calcinar una nau de Badalona on vivien un centenar de persones en condicions gairebé inhumanes.

stats