Premis
Cultura Cinema 25/02/2023

'Pacifiction', d'Albert Serra, guanya dos premis César

Artur Tort s'endú al guardó a la millor fotografia i Benoît Magimel el de millor actor

2 min
Artur Tort, amb el premi César francès a la millor fotografia per la pel·lícula 'Pacifiction'

BarcelonaEl cinema francès sí que premia Pacifiction. La pel·lícula d'Albert Serra ha guanyat aquest divendres dos premis en la gran festa del cinema francès, el de millor fotografia per a Artur Tort i el de millor actor per a Benoît Magimel, que guanya així el tercer César del seu compte particular. Pacifiction estava nominada en nou categories, entre les quals hi havia millor pel·lícula i millor direcció.

Amb l'èxit als César, la pel·lícula de Serra culmina una trajectòria extraordinària que va començar l'any passat amb la selecció a la competició oficial de Canes. Entre d'altres premis, Pacifiction ha guanyat el prestigiós premi Louis-Delluc de la crítica francesa, tres premis Lumiére i tres Gaudí, inclòs el de millor pel·lícula en llengua no catalana. Els Goya, tanmateix, van ignorar Pacifiction i ni tan sols la van nominar. Així i tot, el del film de Serra té un dels millors palmarès de la història del cinema català.

Artur Tort és un dels col·laboradors més habituals d'Albert Serra i, a més de Pacifiction, ha treballat amb ell com a director de fotografia a Liberté i als projectes artístics Els tres porquets i Roi Soleil. Però Tort, que toca els teclats amb el grup El Petit de Cal Eril, també és muntador i ha format part de l'equip de muntatge d'Història de la meva mort, Liberté i Pacifiction per la qual també estava nominat als César amb el mateix Serra i Ariadna Ribas. Tort ja havia guanyat el Gaudí a la millor fotografia, un premi Lumiére de la crítica francesa i un premi de la Societat Internacional Cinèfila.

Triomf del 'thriller' 'La nit del 12'

El gran triomfador de la nit ha sigut el thriller policíac La nit del 12, de Dominik Moll, que s'ha endut els premis a millor so, actor revelació (Bastien Bouillon), actor secundari (Bouli Lanners), guió adaptat, direcció i pel·lícula. La pel·lícula, disponible a Filmin com Pacifiction, gira al voltant de l'obsessió d'un policia per un cas que sembla impossible de resoldre: l'assassinat d'una noia que va ser cremada viva a Grenoble quan tornava a casa de nit.

Altres premis destacats de la nit han sigut els César de millor guió original i millor actriu de repartiment (Noémie Merlant) per a L'innocent de Louis Garrel, el de millor actriu revelació per a Nadia Tereszkiewicz per Les amandiers, el de millor documental per a Retour à Reims de Jean-Gabriel Périot i el de millor pel·lícula d'animació per a Ma famillie afghane, de Michaela Pavlatova. També ha guanyat un premi As bestas, que ha completat un mes rodó amb el César a millor pel·lícula estrangera, malgrat ser una coproducció francesa.

El César internacional d'aquesta edició se l'ha endut el cineasta nord-americà David Fincher, que l'ha rebut de mans de Brad Pitt i l'actriu francesa Virginie Efira, que poc després ha recollit el premi a millor actriu per Revoir Paris. És el primer César d'Efira, que sumava sis nominacions però cap premi.

stats