Cultura Òscars 11/03/2023

Per què són els Oscars menys emocionants dels últims anys?

'Tot a la vegada a tot arreu' parteix com a favorita indiscutible d'una gala que tornarà a presentar Jimmy Kimmel

3 min
Feines de preparació de la gala dels Oscars 2023.

BarcelonaQuants acudits sobre la bufetada de Will Smith a Chris Rock cauran durant la gala dels Oscars que se celebra aquesta matinada de diumenge a dilluns? Sembla més arriscat apostar sobre aquesta qüestió que sobre el triomfador de l’Oscar a millor pel·lícula, que tots els pronòstics atorguen a Tot a la vegada a tot arreu, la comèdia fantàstica dels Daniels sobre una família d’immigrants xinesos que malden per salvar la seva bugaderia i, al mateix temps, el multivers.

Les cases d’apostes no preveuen més opcions: Betfair només paga 1,1 euros per cada euro apostat al triomf de Tot a la vegada a tot arreu, mentre que pel triomf d’Almas en pena de Isherin paga 11 euros i pel de Res de nou a l’oest en paga 13. Tant de consens té una explicació: la pel·lícula dels Daniels ha guanyat els premis dels sindicats de productors, directors, actors i guionistes; és a dir, els principals indicadors del triomf dels Oscars. Té més de mig premi al sac.

Les categories interpretatives semblen una mica més obertes, sobretot pel que fa al duel per l’Oscar a millor actriu entre Michelle Yeoh i Cate Blanchett; més previsible sembla la victòria de Brendan Fraser com a millor actor per La ballena. Les categories d’actor i actriu de repartiment també se les endurà possiblement Tot a la vegada a tot arreu: el de millor secundària la gran Jamie Lee Curtis –si Angela Basset no dona la sorpresa a última hora– i el de millor secundari Ke Huy Quan, antiga estrella infantil d’Els Goonies i la saga Indiana Jones que feia dues dècades que s'havia retirat de la interpretació.

Presentadors i actuació

A falta d’emoció en els premis, l’interès es desplaça a la gala, que recupera Jimmy Kimmel com a presentador i el seu humor àgil i amable. Seran els tercers Oscars de Kimmel, que ja va presentar l’edició de la pífia de l’Oscar a La la land i, per tant, està curat d’espants. L’acompanyaran una legió de celebritats que lliuraran els premis: a l'extens llistat hi destaquen Harrison Ford, Sigourney Weaver, John Travolta, Dwayne Johnson, Samuel L. Jackson, Nicole Kidman, Pedro Pascal, Hugh Grant, Salma Hayek i Antonio Banderas.

Però el que més promet aquest any és la música: Rihanna, fresca del seu recent xou a la mitja part de la Super Bowl, cantarà Lift me up de Black Panther: Wakanda forever; David Byrne interpretarà This is a life amb Son Lux i Stephanie Hsu, una de les actrius de Tot a la vegada a tot arreu; l’eterna nominada (14 vegades!) i mai premiada Diane Warren ho intentarà un cop més amb Applause, i serà digne de veure com Rahul Sipligunj i Kaala Bhairava porten al Dolby Theather l’univers musical de Bollywood amb Naatu Naatu, de l'èxit sorpresa de l'any, RRR. Qui es perdrà la festa, tanmateix, serà Lady Gaga, que no podrà cantar el seu tema de Top Gun: està ocupada rodant la seqüela de Joker. Per cert, la gala serà més matinera que altres anys: comença a la 1 h de la matinada de dilluns (hora catalana), i no a les 2 h. El motiu? Aquest cap de setmana Califòrnia canvia de fus horari.

stats