Circ
Cultura 20/10/2021

El circ poètic i personal de Manolo Alcántara s'endú el Premio Nacional

Ha creat espectacles com 'Déjà vu, 'Rudo' i 'Plecs'

Ara
1 min
'Déjà vu' de Manolo Alcántara

BarcelonaManolo Alcántara (Esparreguera,1970) ha guanyat el Premio Nacional de circ del ministeri de Cultura, dotat amb 30.000 euros, pel seu "profund rigor, entrega i dedicació" i per haver aconseguit crear "un llenguatge i una dramatúrgia molt personals i poètics". Aquest "artista integral de circ" és un dels creadors més genuïns de l'escena. Els seus últims treballs –Plecs, Rudo i Déjà vu– s'han estrenat en sala als principals teatres i fires, del Trapezi al TNC i al Temporada Alta. Al Nacional també va crear Utopista i A banda. Un dels seus hits va ser, el 2000, Genuinos imperfectos.

"M’he alliberat de la dificultat en el circ. No és això el que potencio. Busco més la bellesa, un circ més bonic. Sempre provo coses noves. Quan començava vaig voler crear un circ amb vela per anar rodant, però això és molt difícil i el projecte no va prosperar. Soc un llop solitari", afirmava en una entrevista a l'ARA. "Busco un circ personal. Intento ser honest i mirar cap endins per crear. Però el fet de ser autodidacte m’ha portat a treballar d’una manera intuïtiva. M’escolto molt des de les tripes, treballo molt a partir de l’assaig-error a la recerca de moments, idees, materials".

Alcántara va començar la seva trajectòria el 1994 amb companyies com Subus, Xirriquiteula Teatre, Circ Tuqui, Comediants i Monty & Cia., entre altres. Ha creat per a companyies com el Circ Cric i per a espectacles com Tranuites i Wasteland, de Lluís Danés; ART, de Manel Camp; PAS, de Sergi Ots, i el Col·leccionista de Paisatges, de Xavier Erra, un dels seus principals col·laboradors.

stats