Cultura 10/08/2015

Un col·leccionista compra el segon lot de Ràfols-Casamada que perseguia la Generalitat

Els paradistes es desfan del material per l'oferta a la baixa de la Conselleria de Cultura i el compra un col·leccionista habitual dels Encants

Europa Press
2 min
Un home examina un cartell del llegat d'Albert Ràfols Casamada i Maria Girona als Encants / CÈLIA ATSET

BarcelonaUn col·leccionista privat ha adquirit el segon lot d'Albert Ràfols-Casamada, que es trobava als Encants, després de la "lentitud" i l'oferta a la baixa de la Generalitat per comprar documentació, biblioteca i mobles del pintor, ha explicat a Europa Press el paradista Mohammad Essafi.

Després del rebombori que es va desfermar a les xarxes per la venda de part del patrimoni del pintor i de la seva dona, Maria Girona, als Encants, l'endemà la Generalitat va analitzar i valorar com a poc interessant els objectes que quedaven invenuts. Per això va fer una oferta que els paradistes trobaven escassa.

Malgrat l'interès mostrat per la Generalitat, una setmana després de l'enrenou, divendres passat es va consumar la venda del segon lot del pintor a un altre col·leccionista privat, Enric Casanovas, que s'ha mostrat "sorprès" que l'administració no ho hagués comprat encara. Casanovas, de 50 anys, és col·leccionista i comerciant de motos antigues, i es va interessar per tot el lot de Ràfols-Casamada, després de confirmar amb Essafi que no cometia cap il·legalitat amb la compra.

Llibres i cavallet del pintor

Entre el lot, que ara vol ordenar, hi ha quatre pintures d'altres artistes que Ràfols-Casamada tenia a casa seva, hi ha una biblioteca amb llibres signats per l'artista i que aquest utilitzava de manera instrumental, el cavallet que utilitzava el pintor i una calaixera isabelina.

El comprador ha reconegut que no és un expert en pintura, però ha reivindicat la seva faceta com a col·leccionista i comprador dels Encants en els últims 25 i 26 anys. Sense revelar el total que ha pagat per la compra, ha assegurat que han estat més dels 3.560 euros que va costar aquest lot als paradistes del mercat.

Des de la Conselleria de Cultura segueixen defensant que l'interès del material era "baix" i que han treballat per fer ofertes als compradors, s'ha "estat a sobre de la compra".

Segona revisió

Els paradistes esperaven divendres una trucada de la directora de la Biblioteca Catalunya per fer una segona revisió més cuidada dels documents del lot per a aquest dilluns, ha explicat Essafi. En no rebre-la, els paradistes van interpretar el gest com un alentiment del procés, i finalment van descartar l'acord a favor d'un altre dels interessats: "Nosaltres també hem de pagar el lloguer", ha justificat Essafi, que creu que la Generalitat ha volgut restar valor al material per rebaixar l'oferta.

El nombre de curiosos que s'han acostat a aquesta parada dels Encants es va disparar l'última setmana, i diferents anònims van fer la seva oferta de compra, entre els quals hi ha uns estrangers.

stats