69è FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE CANES
Cultura 15/04/2016

Comença l’assalt d’Almodóvar a la Palma d’Or

Albert Serra és la novetat d’un Canes amb films dels Dardenne, Verhoeven, Jarmusch i Spielberg

Xavi Serra
3 min
Pedro Almodóvar lluitarà per la Palma d’Or del Festival de Canes amb Julieta.

BarcelonaLa presentació de la programació del Festival de Canes, un dels anuncis cinematogràfics més esperats i objecte d’escrutini obsessiu, va deixar ahir moderadament satisfeta la parròquia cinèfila. Tret de Silencio, el pròxim film de Martin Scorsese, el festival comptarà amb bona part dels títols importants que apuntaven els rumors previs: The neon demon, de Nicolas Winding Refn; Elle, del veterà Paul Verhoeven; Personal shopper, d’Olivier Assayas, altre cop amb Kristen Stewart, i Paterson, de Jim Jarmusch, que farà doblet i presentarà en una sessió de mitjanit el documental Gimme danger sobre el rocker Iggy Pop.

Tampoc hi faltaran els autors que s’han tret l’abonament vitalici de Canes: Ken Loach, amb I, Daniel Blake ; els germans Dardenne, amb La fille inconnue, i, per descomptat, un Pedro Almodóvar que té en la sòbria Julieta una de les seves millors oportunitats per conquerir la perseguida Palma d’Or, sempre que la ferum dels papers de Panamà no arribi a la sala on ha de deliberar el jurat presidit per George Miller. Ahir en una entrevista a la televisió de Castella-la Manxa va dir: “La meva ignorància no és una excusa, i assumeixo tota la responsabilitat que pugui sorgir pel fet d’estar en aquests papers infames”.

A Canes també hi competiran noms destacats del panorama cinèfil com el jove prodigi canadenc Xavier Dolan ( Juste la fin du monde ), el filipí Brillante Mendoza (Ma Rosa ), el francès Bruno Dumont (Ma loute ), els romanesos Cristi Puiu ( Sierra-Nevad a) i Cristian Mungiu ( Bacalaureat ), i els nord-americans Jeff Nichols ( Loving ) i Sean Penn ( The last face, amb Charlize Theron i Javier Bardem). I enguany no hi haurà protestes per la falta de directores gràcies a Andrea Arnold ( American honey ), Maren Ade ( Toni Erdmann ) i Nicole Garcia ( Mal de pierres ).

El director del festival, Thierry Frémaux, va avançar que aquest any el festival no tindrà film de cloenda; a la gala final, doncs, es projectarà simplement el guanyador de la Palma d’Or. La pel·lícula inaugural serà la comèdia Cafe society de Woody Allen, que repeteix per tercera vegada l’honor d’obrir el festival. En la secció paral·lela del festival, Un Certain Regard, destaca la presència d’un habitual de la competició, el japonès Hirokazu Koreeda amb After the storm, així com Captain fantastic, la pel·lícula indie de Matt Ross, que protagonitza Viggo Mortensen.

Spielberg i Serra, cara a cara

És possible que Steven Spielberg sigui un dels directors més odiats per Albert Serra. Però tots dos formen part de la dotzena de pel·lícules que integren la secció oficial fora de concurs de Canes. En el cas de Spielberg, que presentarà la fantàstica The BFG (adaptant un conte infantil de Roald Dahl), el motiu és l’al·lèrgia del festival a incloure cinema obertament comercial a la competició; el mateix passa amb la comèdia The nice guys i el thriller de Jodie Foster Money monster, amb George Clooney i Julia Roberts.

La comercialitat no és el problema de Serra, esclar. La mort de Lluís XIV, el nou llarg del cineasta de Banyoles, filma l’agonia d’un rei que encarna l’actor Jean Pierre Leaud, alter ego cinematogràfic de Truffaut en la saga d’Antoine Doinel. Que els programadors no hagin inclòs el film a la competició ni a Un Certain Regard té un cert regust agredolç, perquè no podrà optar a cap premi. Però la selecció és un pas endavant per a la carrera de Serra: després d’haver passat per la Quinzena dels Realitzadors i d’haver triomfat a Locarno, entra en l’exclusiu club del festival més important del món.

stats