Cultura 25/10/2011

L'últim concert de la Companyia Elèctrica Dharma esdevé un homenatge a Esteve Fortuny

El grup posa punt i a part a 37 anys de carrera amb una actuació al Palau de la Música envoltat de convidats com Roger Mas, Obrint Pas i Mesclat

Acn
2 min
La Companyia Elèctrica Dharma en un moment del concert al Palau

BarcelonaLa Companyia Elèctrica Dharma ha escrit aquest dilluns al Palau de la Música la darrera pàgina d'una trajectòria artística de 37 anys. Ho ha fet de la manera més emotiva, amb un concert d'homenatge a l'exintegrant i fundador del grup Esteve Fortuny, i en forma de concert col·lectiu on han participat Roger Mas, Obrint Pas, Mesclat, El Petit de Cal Eril, Inspira, Rydibaun, Rosa Luxemburg i Jordi Molina. La Dharma, que iniciarà ara una "aturada indefinida" que els ha de servir per "reflexionar", ha fet de mestre de cerimònies, ha escoltat les versions de cançons pròpies interpretades pels artistes convidats, i ha actuat juntament amb d'altres.

El concert al Palau, sota el nom de Nit col·lectiva, en memòria d'Esteve Fortuny, ha sigut potser l'actuació estrella de la segona edició del cicle BandAutors al Palau. El doble motiu de la vetllada –el comiat de la Dharma i l'homenatge al component del grup Esteve Fortuny, en el 25è aniversari de la seva mort– i el fet que hagi sigut un "concert col·lectiu" són les raons que expliquen l'excepcionalitat de la cita.

Durant dues hores i mitja la Companyia Elèctrica Dharma ha ofert el que se suposa que serà el seu últim concert, almenys per una bona temporada de "reflexió" i descans que la banda s'ha autoimposat. Així ho va explicar Joan Fortuny, veu i saxofonista del grup, aquest diumenge: "Tenim ganes de parar, reflexionar i descansar de l'entorn musical".

El concert en homenatge a Esteve Fortuny ha sigut molt intens, amb una gran càrrega poètica en les introduccions de les cançons. El grup ha anat entrant i sortint de l'escenari, donant pas així als diversos grups amics que han col·laborat en l'actuació. Entre les diverses col·laboracions de la nit, la d'Obrint Pas ha sigut una de les més emotives. Amb la seva interpretació de "La presó del Rei de França" els valencians han aixecat tot el públic del Palau, que venia predisposat a viure el concert amb intensitat. "Força Dharma!" ha sigut una de les brames més repetides pel públic, entusiasta i absolutament intergeneracional. El moment més íntim l'ha assolit el grup Inspira, liderat per Jordi Lanuza, amb una introspectiva versió de "La lluna ha fet el ple", composta pel difunt Esteve Fortuny.

Al final del concert tots els músics participants han acompanyat la Dharma per interpretar un parell de cançons, la darrera de les quals ha sigut "L'hora dels adéus".

stats