Cultura 11/10/2015

El concert d'homenatge a Companys, "un crit de justícia per al president"

Acn
1 min
El concert per Companys al MNAC / ACN

BarcelonaMés d'un miler de persones han assistit al concert de commemoració del 75è aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys, que s'ha celebrat al Museu Nacional d'Art de Catalunya. La Comissió de la Dignitat, organitzadora de l'acte, ha plantejat l'homenatge com un "crit de justícia per al nostre president". Ha demanat al govern espanyol que demani perdó i declari nul el judici de Companys, així com la resta de judicis polítics del franquisme. En cas que l'Estat no ho faci, la Comissió portarà al Parlament Europeu aquesta "conducta contrària als drets humans".

Pilar Rebaque, membre de la Comissió de la Dignitat, ha obert l'acte d'homenatge amb un missatge de retret al govern espanyol: l'afusellament de Companys "és un fet massa greu que l'Estat continua ignorant; aquesta ignorància és un acte de menyspreu vers les nostres institucions i tot el nostre poble". En aquest sentit ha exigit "un acte de reconeixement i restitució del que va ser un crim d'estat que va commoure tot el món". França i Alemanya ja ho han fet, va recordar.

La Comissió també vol que "el tinent general en cap de les forces militars a Catalunya faci un acte d'homenatge a Companys el dia 15 d'octubre i condemni aquell consell de guerra».

El concert també ha volgut ser un homenatge als compositors catalans que van ser perseguits pel franquisme, com Ricard Lamote o Jaume Pahissa. El actors Carles Sales i Sílvia Bel han estat els encarregats de conduir l'acte. Han recitat poesia i han llegit textos escrits per Companys. L'acte ha acabat amb 'Els Segadors' i amb crits a favor de la independència de Catalunya.

stats