Cultura
Cultura 13/10/2022

Confrontació a l'Ateneu Barcelonès: què està passant?

La junta vol augmentar la quota dels alumnes virtuals de l'Escola d'Escriptura per pal·liar "un dèficit estructural insostenible"

4 min
La biblioteca de Ateneu Barcelonès

BarcelonaEn comptes d'estar ultimant els actes de celebració del 150è aniversari, que es van haver d'ajornar a causa de la pandèmia, l'Ateneu Barcelonès passa per moments complicats. Aquest dilluns, la junta de l'entitat, presidida per Isona Passola, ha celebrat una sessió informativa per als socis en què el tema principal –tot i que no era a l'ordre del dia– ha acabat sent la controvèrsia recent amb l'Escola d'Escriptura, que hi va obrir les portes el 1998 i hi està instal·lada des de fa 25 anys.

El problema principal és que els comptes de l'Ateneu es troben en una situació delicada. El pressupost del 2021 va ser d'1,65 milions d'euros, però les despeses van pujar a 1,78 milions, i els comptes van acabar quadrant gràcies a una aportació de la Fundació La Caixa. Enguany, la situació s'ha agreujat. "Tenim un dèficit estructural insostenible", anuncia l'Ateneu en un comunicat que ha fet arribar als membres de l'Escola d'Escriptura. Si l'exercici anterior s'havia "aconseguit canviar la tendència creixent del greu dèficit acumulat", el 2022 el "dèficit s'ha tornat a disparar per dos motius fonamentals". El primer és l'augment del cost energètic, que calculen que "serà de 120.000 euros anuals que no estaven pressupostats", problema compartit amb moltes altres institucions. El segon és la davallada dels ingressos provinents de l'Escola d'Escriptura. Per què? Perquè fins fa poc la majoria d'alumnes feien cursos presencials i se'ls obligava a ser socis per matricular-se, però des de la pandèmia hi ha hagut un gran increment d'alumnat virtual que no paga la quota de soci (perquè no entra a la casa). "L'Ateneu està absolutament a favor de l'Escola d'Escriptura, però estem renegociant quin acord hi tenim –explica Isona Passola, presidenta de l'entitat–. Fins la pandèmia, els alumnes que es feien socis compensaven l'espai que cedíem i també els recursos. Ara això ha canviat, per això hem de parlar-ho. De 772 socis provinents de l'Escola d'Escriptura l'octubre del 2018 s'ha passat a 300 l'octubre del 2022. Això suposa una pèrdua aproximada d'ingressos de 130.000 euros l'any 2022". Els darrers tres anys, la xifra acumulada arriba als 430.000 euros.

Entre el 2018 i el 2021, l'Ateneu Barcelonès ha perdut més de 900 socis (ha passat de 4.184 a 3.280) i només la meitat de baixes es poden atribuir als alumnes virtuals de l'Escola d'Escriptura. A aquesta situació encara s'hi suma una altra crisi interna dins la junta. L'acomiadament del director de la biblioteca, Àlex Cosials, va provocar la dimissió de dos membres de la junta, Teresa Mañà i Joan Safont, que se sumen a Genís Roca, que ja havia dimitit de vicepresident l'any passat. Safont va assegurar que plegava "incòmode amb l'estil presidencialista imperant en la governança actual de la casa". "En qualsevol junta sempre ha dimitit gent, i quan es va prendre la decisió d'acomiadar l'antic director de la biblioteca va ser perquè es va creure que no era la persona adient per portar el projecte –explica Passola–. No és una decisió que prengués jo sola, sinó de la junta, coordinada amb la reestructuració de personal impulsada per la nova gerent". Ariadna Robert es va incorporar com a gerent de l'Ateneu a principis d'any.

Cobrar una quota extra

La relació d'anteriors juntes amb l'Escola d'Escriptura, que és propietat de l'Ateneu des del 2012, no ha estat sempre fàcil, i ara la tensió ja no és soterrada. Fa tot just una setmana, els treballadors de l'Escola d'Escriptura –que han creat un comitè d'empresa en veure aquests moviments– feien públic un comunicat en nom dels seus 55 empleats en què recordaven que "des de fa molts anys l'Escola ha esdevingut una de les principals fonts d'ingressos de l'Ateneu Barcelonès". "El curs 2018-2019 vam arribar a aportar, en quotes de socis, 225.000 euros", recorda Pau Pérez. Amb la irrupció inesperada de la pandèmia i el confinament, l'Escola d'Escriptura es va reinventar oferint els cursos de forma virtual. Això va permetre mantenir els ingressos de l'Escola, però va canviar lleugerament les regles del joc: "Al preu del curs no podíem afegir-hi la quota de soci de l'Ateneu si l'alumnat no hi podia entrar", diu Pérez. Ara tampoc ho veuen factible, entre altres coses perquè el 70% d'alumnes virtuals són de fora de Barcelona i el 20% són de fora de Catalunya. De fet, de les 2.293 matrícules del curs 2021-2022, n'hi ha 1.601 per a cursos virtuals i 692 per a cursos presencials.

És per aquest motiu que la junta d'Isona Passola ha demanat que es cobri mitja quota de soci de l'Ateneu als alumnes virtuals. "Això representa un increment de 18 euros al mes en un moment de crisi com el d'ara", diu Pau Pérez, codirector de l'Escola juntament amb Lluís Martí. "Estem convençuts que aquesta mesura afectarà el nombre de matriculacions –afegeix–. Només que baixi un 20%, es perdrien 120.000 euros. Si l'Escola ha d'acabar abaixant la persiana, l'Ateneu haurà d'indemnitzar el professorat i el forat econòmic creixerà encara més". El nombre de treballadors contractats a l'Escola també és un tema que la junta ha qüestionat. "El problema s'ha engrandit perquè com que nosaltres som propietaris de l'escola, necessitem més informació econòmica i volem fer una auditoria –continua Passola–. La necessitat de transparència d'una entitat privada com l'Ateneu és absoluta".

Una relació contractual complicada

Des de la junta posen en dubte que l'escola sostingui la institució. "L'any 2018 l'aportació de l'Escola d'Escriptura va significar l'11% del total del pressupost de l'Ateneu i enguany suposarà un 5%", recorden. I afegeixen que el consum energètic, els serveis i l'ús dels espais no són repercutits per l'Ateneu a l'Escola d'Escriptura, "un avantatge competitiu que en els darrers anys ha permès a l'Escola d'Escriptura l'obtenció de resultats equilibrats". És a dir, "els costos fixos que són mantinguts pressupostàriament per l’Ateneu s’han disparat, però la virtualització de l’activitat ha permès obtenir una nova via d’ingressos que no repercuteixen en els socis i sòcies de l’Ateneu”, que "són en última instància els propietaris de l'empresa".

Des de l'Escola justament defensen la seva bona gestió, perquè han passat de facturar anualment 140.000 euros (curs 2004-2005) a facturar-ne 1.400.000 (curs 2021-2022). "Creiem i ens estimem el projecte de l'Ateneu, però pensem que carregar-se una de les úniques coses que hi funciona és un error", diu Pau Pérez, que també es queixa de les formes amenaçadores. "Quan ens van dir que aquesta mesura l'hem d'aplicar a partir del novembre, se'ns va dir aquestes paraules: 'L'incompliment ens obligarà a replantejar la relació professional amb vosaltres'". Segons Passola se'ls va traslladar "un acord de la junta directiva per regularitzar la relació econòmica". "És una situació senzilla d'arreglar –afegeix l'actual presidenta–. Ens necessitem mútuament, però la relació entre l'Ateneu i l'Escola s'ha de replantejar perquè sigui més justa". Aquest divendres, la junta s'ha de reunir amb l'equip de l'Escola d'Escriptura.

stats