Cultura 23/10/2017

El Consell de la Cultura de Barcelona, contra l'autoritarisme i la repressió

El comitè executiu signa un manifest contra l'aplicació de l'article 155

Ara
2 min
Milers de persones van reclamar el dimarts 17 d'octubre a Barcelona l’alliberament de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez.

BarcelonaEl Consell de la Cultura de Barcelona, l'òrgan de participació que incideix en la manera de fer polítiques culturals de la ciutat i que atorga els Premis Ciutat de Barcelona, ha elaborat un manifest que rebutja "la decisió que el govern del Partit Popular ha pres d’aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola amb el suport d’altres formacions polítiques i amb l’objectiu de suspendre l’autonomia de Catalunya i d’intervenir de manera directa les institucions catalanes".

El comitè executiu del consell, format per Antonio Ramírez, Miquel Cabal, Amadeu Carbó, Ingrid Guardiola, Martina Millà, Cristina Pujades, Victoria Szpunberg i Carles Giner, fa explícit el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155 perquè "no ofereix cap solució al problema polític de Catalunya". "Ben al contrari: optar per l’autoritarisme i la repressió només aguditza els conflictes i ens allunya encara més d’una possible solució dialogada, pactada i democràtica. Avançant per aquest camí no es defensa la Constitució del 1978, sinó que més aviat es posen en perill les llibertats civils i els principis democràtics fonamentals no només a Catalunya, sinó també en el conjunt de l’estat espanyol", diu el manifest, en què també es considera "desproporcionada i injusta la presó decretada per a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez". "Darrere d’aquest empresonament, només hi veiem motius polítics. La decisió adoptada per la jutge de l’Audiència Nacional evidencia l’existència d’un problema de fons molt greu en el funcionament de les institucions espanyoles: l’absència d’una veritable separació de poders i la consegüent falta d’independència del poder judicial", afegeixen.

"Els pròxims dies i setmanes seran decisius per al nostre país –continua el manifest–. Hi ha en joc el futur d’una societat plural, lliure i democràtica, condicions necessàries per al desenvolupament d’una intensa vida cultural i científica amb la qual estem compromesos i que, malauradament, corre el perill de deteriorar-se d’una manera irreversible. És per això que reclamem i exigim als diferents partits polítics que concentrin les seves forces a aconseguir la llibertat immediata de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez; refusar explícitament l’aplicació de l’article 155; exigir respecte i autonomia a les institucions catalanes en el seu conjunt i, en particular, a aquelles que emanen d’una voluntat popular expressada per mitjà del dret constitucional de vot, i exigir respecte a l’autonomia dels mitjans de comunicació públics".

El comitè executiu del Consell de la Cultura de Barcelona també exhorta "el conjunt de representants electes que en aquest moment crucial facin el paper que han de fer: el de polítics" i "que la solució al conflicte es busqui mitjançant el diàleg polític i mai amb l’ús de la força i la repressió". A més, exigeixen als partits polítics que "responguin al mandat dels ciutadans i assumeixin l’obligació de treballar pel bé comú". "Ara, més que mai, totes les forces polítiques democràtiques s’han d’oposar de manera ferma a qualsevol possible suspensió dels drets civils, a l’augment de la repressió i a la coacció de les llibertats, mesures que acompanyaran necessàriament l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i que poden ser molt difícils de revertir en el futur", conclou el manifest.

stats