Es convoca una concentració davant de l'antic Restaurant Pitarra

El cartell de pub irlandès ja està penjat al local del barri Gòtic

Els impulsors del 'Manifest en defensa de la conservació de la rebotiga de Pitarra' han convocat una concentració davant del restaurant del carrer Avinyó de Barcelona dimecres 9 de maig a les 19 h per mostrar el seu desig de conservar el que consideren un "patrimoni vivencial". El local es considera bressol del teatre català modern. Frederic Soler, 'Pitarra', reunia a la rebotiga artistes i polítics en tertúlies que, segons els impulsors de la iniciativa, van afavorir de manera "decisiva" el desvetllament "nacional, polític, teatral i periodístic" de Catalunya. Les tertúlies es van celebrar entre el 1863 i 1871. 

Guardar la memòria dels llocs

El local, que no està protegit com a bé d'interès arquitectònic, funcionarà com un pub irlandès. Ja hi ha els cartells penjats.

Els partidaris de conservar l'espai alerten al manifest que la rebotiga i el menjador del dramaturg, "força ben conservats", queden ara "a la mercè del nou propietari", que, segons diuen, té la intenció de "destruir la rebotiga per posar-hi una cambra frigorífica".  Per això defensen la "necessitat" de conservar "intacte" aquest "patrimoni vivencial" i denuncien que des que el restaurant es va posar a la venda "ni l'Ajuntament ni cap altra administració" han iniciat accions destinades a protegir-lo. Lamenten, per exemple, que no s'hagi inclòs al 'Catàleg d'establiments emblemàtics de Barcelona'. L'Ateneu de Barcelona sí que va anunciar que es quedava l'arxiu que quedava al local.

Davant d'aquesta situació, demanen que els criteris per protegir no siguin només de caràcter arquitectònic o artístic sinó que també tinguin en compte el valor "històric i simbòlic" dels elements patrimonials. També exigeixen que "de manera urgent" els diferents actors polítics col·laborin en la revisió de la catalogació de la rebotiga, així com dels nombrosos elements "emblemàtics" de la ciutat que "poden córrer els mateixos perills".

Al manifest es lamenta que "només ara, a última hora", el govern municipal i el grup d'ERC "estan intentant intervenir" en l'assumpte. En aquest sentit, ERC ha activat una web en què es demanen signatures per declarar el restaurant Bé Cultural d'Interès Nacional.

Més continguts de