Cultura 14/09/2013

Cop de timó al Teatre Nacional

La primera temporada de Xavier Albertí tindrà entrades un 25% més barates, més produccions (21), una densa programació paral·lela i reobrirà la Sala Tallers

Laura Serra
3 min
CANVI I OPTIMISME   Xavier Albertí va presentar la temporada des de l'escenari de la Sala Petita.

Barcelona.Com si la crisi no hagués clavat una banya al Teatre Nacional, el nou director, Xavier Albertí, va presentar ahir una densa i extensa programació per a la temporada 2013-14. No només hi ha un nou rumb artístic i cares renovades, sinó també la voluntat d'optar incondicionalment per l'optimisme i d'oblidar els tràngols del curs passat, en què el director sortint, Sergi Belbel, va anunciar el tancament temporal de la Sala Tallers, la retallada de produccions i de sous, es van acomiadar 11 treballadors i es va perdre públic i recursos propis.

Davant aquesta nefasta realitat, Xavier Albertí se les ha empescat per presentar, en canvi, més produccions teatrals (21 espectacles), repartiments artístics extensíssims, una nodrida i exigent programació paral·lela, podrà reobrir la Sala Tallers i s'abaixaran els preus de les entrades un 25% (costaran de 6 a 30 euros). El director va explicar que la viabilitat econòmica del projecte serà possible gràcies a una "política de contenció de sous" que ha trobat una "complicitat enorme", dedicant "recursos a les persones i no als mobles" i ampliant l'aforament de la Sala Petita.

A la caça de nous públics

La diversificació com a garantia per atreure més espectadors

L'espectacle que obrirà la temporada el 2 d'octubre serà Taxi... Al TNC! , una obra que recupera les varietats que es veien al Paral·lel fa un segle i que farà pujar a l'escenari 76 intèrprets (tots els actors de la temporada, l'Orquestra de les Glòries, artistes de circ, mags, etc.). És una clara declaració d'intencions artístiques però també socials: el públic és qui posarà preu a l'obra i pagarà el que vulgui. La recaptació serà per a la plataforma Apropa Cultura.

Albertí defensa dos principis: que el Teatre Nacional no pot ser només espai d'exhibició sinó que ha de ser també un lloc de reflexió i que no pot confiar en el "públic fidel" a la Sala Gran perquè suposa només un 30% o 40% dels espectadors que necessiten. Per això, posarà l'accent en el vessant pedagògic i social i també en un vast programa d'activitats paral·leles que inclou xerrades d'Ana María Moix, Antoni Marí, Vicente Molina Foix o Toni Soler; lectures dramatitzades, cicles de cinema, clubs de lectura, rutes, recitals de poesia amb Lluís Soler, Montserrat Carulla o Rosa Renom, etc. Més que buscar el gran públic -la Sala Gran només acollirà tres obres amb temporades llargues-, s'opta per molta activitat i molt diversa per atreure minories diferents.

Rellegir el patrimoni

Pitarra, Carmen Amaya i Espriu, els primers convidats

El director oferirà una mirada diferent sobre el patrimoni. La seva obsessió és que es rellegeixin alguns llenguatges que s'han malentès o oblidat. I començarà enfocant a Frederic Soler, Pitarra , del qual posaran en escena quatre obres (EGOS Teatre, Xicu Masó i Jordi Prat i Coll i el tàndem Josep Pedrals amb Jordi Oriol). Carmen Amaya serà homenatjada a La Capitana per la dansa de Ramon Oller, Jesús Carmona i Rocío Molina i la música de Mayte Martín i Joan Guinjoan. 180 persones actuaran a Un rèquiem per a Salvador Espriu , amb l'OBC interpretant la música de Xavier Benguerel i Josep Maria Flotats recitant el poeta. La música serà molt més present al Teatre Nacional: es tancarà la temporada amb una òpera, L'eclipsi , amb música de García Demestres i llibret de Paco Zarzoso.

Espai a la creació jove

Nova companyia d'actors novells i carta blanca a Josep M. Miró

A més de l'anunciada creació d'una companyia d'actors provinents de l'Institut del Teatre, també hi haurà lloc per als autors joves (malgrat que s'extingeix el cicle T6). Josep M. Miró estrenarà dos espectacles de creació i passarà el relleu a Marc Artigau. També s'han encarregat textos a tres autors consolidats a partir del tema que lliga la temporada, la frontera: Rafael Spregelburd, Falk Richter i Lluïsa Cunillé.

El nou entorn del TNC

120 actors i actrius aportaran aires nous a l'escenari

La nova direcció comportarà una regeneració dels artistes habituals del TNC. Albertí bromejava que podria fer rècord Guinness per posar tants intèrprets alhora a l'escenari. Va xifrar que hi treballaran 120 actors i actrius, 40 dels quals hi debutaran. Comptarà a la direcció amb dos assessors artístics, Xavier Pujolràs i Albert Arribas, i ha escollit per a cada producció persones afins al seu univers i que l'han acompanyat al llarg de la carrera, com Lluïsa Cunillé, Carlota Subirós, Josep Maria Miró i Joan Ollé.

stats