Cinema
Cultura 13/06/2012

Costa-Gavras: "Tot el cinema és polític"

El cineasta grec, que no es considera a ell mateix un cineasta polític, qualifica les instal·lacions de la nova Filmoteca de Catalunya d'"impressionants"

Xavi Serra
2 min

Barcelona"Jo no he dit mai que les meves pel·lícules siguin polítiques", ha afirmat dimecres a Barcelona el director de cinema Konstantinos Costa-Gavras, autor d'obres com 'Z', 'La confessió' i 'Desaparegut'. "El que passa és que m'interessa el que succeïx a la societat". El director nascut a Grècia i establert a França s'ha tret del damunt etiquetes per després afirmar que "tot el cinema és polític i algunes de les pel·lícules que menys ho semblen són, de vegades, les que més ho són". I per si hi havia cap dubte, ha posat dos exemples ben originals: les pel·lícules d'Esther Williams i les d'Arnold Schwarzenegger.

Costa-Gavras ha vingut a Barcelona a cloure la retrospectiva que li ha dedicat la Filmoteca de Catalunya. El cineasta, que és també director de la Cinémathèque francesa, ha tingut paraules d'elogi per a la nova seu de la Filmoteca. "És impressionant. Trobo molt pràctic que estigui centralitzat tot en el mateix edifici. I la programació és també molt atractiva, veritablement interessant".

La Filmoteca ha fet coincidir la retrospectiva a Costa Gavras amb un petit cicle dels treballs cinematogràfics de Jorge Semprún, posant el focus en aquells on va col·laborar amb el cineasta grec, com ara 'Z'. "La mort de Jorge Semprún és una gran pèrdua per a Espanya i per a França", ha dit Costa-Gavras. "Era un personatge únic: el fet de superar un passat marxista i comunista li va donar una perspectiva sobre el món i la política, sempre amb una visió molt crítica del poder. És una llàstima que no sigui amb nosaltres per saber què pensa de la situació que vivim".

La situació política de Grècia tampoc va escapar de l'anàlisi de Costa-Gavras, que es va mostrar pessimista quant a les properes eleccions que s'han de celebrar al país. "Només hi ha dos partits amb possibilitats de formar govern i són absolutament irreconciliables. Dilluns vinent, Grècia estarà sense govern a no ser que succeeixi un miracle. No crec molt en els miracles, però de vegades fins i tot els grecs podem fer-ne algun. Si no és així, no sé què pot passar amb Grècia i amb Europa".

stats