Es creen tres Change.org per 'salvar' els accents diacrítics

Milers de persones signen 'online' perquè l'IEC no aprovi la reforma de l''Ortografia de la llengua catalana'

L'anunci que l'Institut d'Estudis Catalans reformarà l''Ortografia de la llengua catalana' i que, entre altres novetats, n'eliminarà 137 accents diacrítics, continua aixecant polseguera.

Després de les crítiques a les xarxes socials –que van suscitar fins i tot la reacció de l'IEC per justificar més en profunditat el canvi–, ara han aparegut a la plataforma Change.org tres peticions ciutadanes perquè no es tiri endavant aquesta decisió. De fet, no és una proposta ferma: de moment, la Secció Filològica ho va portar al ple de l'IEC el 29 de setembre i ara s'hi poden presentar comentaris. L''Ortografia' es ratificarà en la reunió del 17 de novembre i es comercialitzarà a principis del 2017. L’aplicació es durà a terme progressivament durant un període de cinc anys.

En la petició  Volem accents diacrítics! Que es replantegi la reforma de la Gramàtica Catalana de l'IEC, que té un miler de firmants, afirmen que es tractaria "d'un involució de la llengua catalana escrita": "Treure la gran majoria d'accents diacrítics és el primer pas per a la  homegeneïtzació de la nostra forma d'escriptura. No per més simple, més gent voldrà abraçar-la (si és que el raonament en algun moment ha estat també aquest). Les estratègies per a la conservació i promoció de la nostra llengua no han de venir des d'una simplificació".

En el segon Change.org, Salvem els accents diacrítics, amb gairebé 2.000 firmants, afirmen: "No volem viure un empobriment de la nostra llengua!" i diuen que "els accents diacrítics no són només necessaris (en molts casos) sinó que, a més, poden ser imprescindibles en algunes situacions: Venen cotxes / Vénen cotxes".

Una altra petició, Volem els 150 accents diacrítics, que té només 100 firmants, afirma que "a mi m'agrada la meva llengua i me l'estimo tal com l'he après i no la penso canviar ni ara ni mai, i encara que retirin els accents jo els seguire [sic] utilitzant".