Premis Nacionals de Cultura
Cultura 21/02/2011

El fotògraf Joan Fontcuberta guanya el Premi Nacional de Cultura d'Arts Visuals

El CONCA premia el científic Jordi Font Ferré, la revista 'Cavalll Fort' i la companyia de circ Los Excéntricos

Redacció
2 min
Joan Fontcuberta

BarcelonaEl Consell Nacional de Cultura i de les Arts (CONCA) ha atorgat al fotògraf, crític i professor Joan Fontcuberta el Premi Nacional de Cultura-Arts Visuals. Segons el CONCA, Fontcuberta ha exercit "un paper determinant en la cultura fotogràfica contemporània a través de les seves múltiples activitats com a artista, professor, historiador, assagista, comissari d'exposicions, editor, promotor de polítiques i festivals com la Primavera Fotogràfica, SCAN, etc., al llarg d'un període de més de 30 anys, que l'han erigit com la història viva de la cultura fotogràfica local i internacional".

El científic Jordi Font Ferré s'ha endut el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Pensament i Cultura Científica. Amb el premi, el CONCA ha volgut reconèixer la trajectòria d'aquest oceanògraf a l'Institut de Ciències del Mar i la seva "tasca amb la missió SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) de l'Agència Espacial Europea, que consisteix en l'estudi del cicle global de l'aigua al planeta Terra".

La històrica revista infantil i juvenil Cavall Fort ha rebut el Premi Nacional de Cultura-Projecció Social de la Llengua Catalana. En aquest cas, el CONCA ha valorat "el treball de formació i socialització en català, assumit amb naturalitat i empenta des de la creació de la revista en plena dictadura, el 1961, amb un model d'estàndard ric i al mateix temps clar, literari i des d'una base popular i tan juganer, expressiu i acolorit com pensat amb rigor, fins al punt d'haver aconseguit que 'barrufessin' i s'engresquessin en llengua catalana una bona colla de generacions".

El Premi Nacional de Cultura-Circ ha estat per a la companyia franco-catalana Los Excéntricos. Aquests atípics, innovadors i surrealistes clowns han estat guardonats per "dominar l'escena i haver creat un clown original i per l'espectacle Rococó Bananas". El veredicte del jurat, format entre altres pel compositor i pianista Joan Albert Amargós, la professora de dansa clàssica Guillermina Coll o l'escriptora Margalida Ballester, ha destacat "la seva llarga trajectòria artística i la perfecta trobada entre el circ tradicional i el nou circ, perquè ens mostren el clown fins al paroxisme i dominen l'escena fins a delatar la seva formació de carrer i els llargs anys de rodamons. El seu últim espectacle, Rococó Bananas, recull frenèticament aquestes virtuts".

stats