La cultura creix però es queda en l'1% dels pressupostos

Si bé el conseller Santi Vila aspirava a 298 milions a principis d'any, l'increment pressupostari és de prop del 10%

Era el febrer d'aquest any quan el conseller de Cultura, Santi Vila, compareixia per primera vegada al Parlament afirmant que el pressupost "insuficient" del seu àmbit havia d'ascendir als 298 milions d'euros, xifra que representava l'1% cultural. Nou mesos després, la xifra que ha assolit Cultura als pressupostos es queda en un total de 261 milions d'euros, un 9,6 % més que el 2015, i un 1,1% del total. Ara bé, si s'observa la xifra de l'import consolidat sense finalistes (és a dir els diners de què disposa realment el departament), baixa als 209,2 milions, que representa el mateix ridícul 0,7% del total que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts considerava un problema greu. Això, el mateix dia que el president Carles Puigdemont afirmava durant la recepció als guanyadors dels Premis ARC 2016 que Catalunya "ha de tenir un Estat que doni a la cultura el tracte que mereix".  

Totes les xifres són més altes, però encara lluny de la recuperació, dels 345 milions que el pressupost cultural registrava 2010; en realitat està molt més a prop del pressupost de cultura de fa una dècada. De nou, com va passar al comptes presentats al maig i no aprovats, els pressupostos queden lluny la petició de 50 milions d'euros per a regenerar la cultura que havia sol·licitat el conseller Santi Vila al conseller Junqueras, i pel qual acceptava que fos jutjada la seva legislatura.

Entre les prioritats que tindrà la conselleria, i que ja va anunciar Vila la setmana passada al Parlament, hi ha la xarxa de biblioteques, que ha tingut 25 milions de visites el 2016: 2,8 milions per a construir nous equipaments, després de 4 anys sense fons en aquest capítol, i la duplicació del programa de renovació de fons de les biblioteques, fins als 2,2 milions. 

El pressupost 2017 dedicarà la part més important al programa de Creadors i empreses culturals, amb una dotació de 79 milions i un creixement del 14%. A la internacionalització de les indústries creatives i dels creadors catalans s'hi dedicaran 13 milions, un 34% més, repartits entre el Llull i l'ICEC –aquest any, la fita és la fira de Bolonya–. Els programes de Patrimoni cultural creixen un 12% i les Grans infraestructures tenen un creixement de l’1,2%.

Les dotacions als grans equipaments culturals creixen un 4,1%. Per exemple, el MNAC rebrà 700.000 euros més (per sota del milió promès), el TNC, 300.000 euros més i la Biblioteca de Catalunya, 240.000 euros més.

Les institucions que apareixen al pressupost amb partides assignades:

Institut Català de les Empreses Culturals: 58,7 milions

Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural: 35,2 milions

Consell de Normalització Lingüística: 29 milions

Agència Catalana del Patrimoni Cultural: 19 milions

Museu Nacional d'Art de Catalunya: 15,3 milions

TNC: 10,1 milions

Institut Ramon Llull: 8,4 milions

Biblioteca de Catalunya: 7,3 milions

Institució de les Lletres Catalanes: 1,3 milions de pressupost

TERMCAT: 1,3 milions

Consell Nacional de la Cultura i les Arts: 1,2 milions

Per departaments, la major part del pressupost es dedica a Creació i Empreses Culturals (106 milions, un 8,8% més que el 2015). Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni s'enduen 64 milions (8,8% més), Política Lingüística 26 milions (un 10,3% més) i la Cultura Popular i l'Associacionisme, 6,5 milions (un 26,1% més). la secretaria general de cultura té un pressupost de 59 milions (un 10% més)