Dansa
Cultura Dansa 20/04/2022

Una meditació col·lectiva a través d'un espectacle de dansa

'Infinit' de Humanhood convida l'espectador a connectar-se amb la seva consciència al Mercat de les Flors

3 min
'Infinit', l'espectacle de Humanhood al Mercat de les Flors

BarcelonaEl triangle que formen la física moderna, el misticisme oriental i el cos és l'espai que explora la companyia de dansa catalanoanglesa Humanhood. Si a primera vista el seu nou espectacle Infinit pot semblar una exhibició de dansa contemporània tribal, sinuosa, rítmica, poderosa, d'aquelles que atreuen indubtablement tot tipus de públics, en realitat el que presenten al Mercat de les Flors del 21 al 24 d'abril va més enllà: "Volem portar el públic no només a una experiència externa, sinó interna", diu la catalana Júlia Robert, cofundadora de Humanhood juntament amb l'anglès Rudi Cole, a qui va conèixer a la companyia Ace Dance & Music de Birmingham.

Fins ara, en peces com Zero i Torus, l'espiritualitat hi era més implícita, i a Infinit es fa explícita: converteixen l'espectacle en una meditació col·lectiva guiada a través de la dansa i la paraula. "Guiem el públic perquè obri el seu subconscient, creixi i descobreixi noves maneres de veure la seva vida i el món", afirma Robert. La ballarina i coreògrafa explica com podem reformatar el cervell per no caure en "programes apresos de pares, professors, societat, amics, etcètera" i pensar veritablement amb llibertat, de nou, com volem viure. "A nosaltres ens ha canviat la vida invertir temps, diners i energia en el nostre creixement personal i espiritual", diu, i ho volen compartir amb el públic.

Aquest procés que, per als neòfits, pot semblar esotèric, assegura que és senzill i no requereix preparació. "La meditació no és res de l'altre món, és com conduir o quedar abduïts mirant la televisió. Et pots endollar a una cosa de cap enfora o cap endins. Meditar és estar hipnotitzats per l'energia interna. A vegades necessites estímuls externs, com la dansa o la llum o el ritme... Aquest espectacle el podien entendre i experimentar els nens. És una cosa senzilla, que ens porta a l'essència de qui som i a la simplicitat de viure la vida de manera plena".

Una companyia insòlita

Humanhood és una companyia tan singular que, a més de fer entrenaments físics, fa rituals sagrats a la natura. Una companyia que cada dia que balla fa un ritual d'agraïment, des dels ballarins fins als tècnics i els mànagers. Una companyia que té de mentors científics i filòsofs. Amb només sis anys de trajectòria, Humanhood ha forjat un segell propi –un moviment anomenat Weflow Experience– i s'ha fet un nom internacional. Infinit és el seu espectacle més gran, amb vuit ballarins, i té coproducció del Mercat de les Flors –on són companyia associada–, del prestigiós Sadler's Wells de Londres i del Festival de Birmingham.

Els seus mestres i referents són Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui i Hofesh Shechter, però ells volen evolucionar aquest llegat. La seva recerca passa per les comunitats locals de l'Índia on troben la tècnica de respiració moving breath, per aprendre percussió a Taiwan, per passar una temporada amb xamans a l'Equador i ara que preparen l'estada amb una tribu a Papua Nova Guinea. Però també passa per la física, els astres, la natura i les arts marcials com el taitxí i el txikung. Com que admet que hi hagi escèptics, Júlia Robert assegura que si només busquen moviment, a Infinit hi veuran dansa de qualitat, però ella espera que també notin l'enrampada d'energia que transmeten a través dels cossos i diguin: "Ara sé de què m'estàs parlant".

stats