Arqueologia
Cultura 09/07/2021

Descobreixen una muralla, un fossat militar i la porta d’entrada ibèrica al jaciment del Coll del Moro, a Gandesa

La troballa confirma que el poblat va ser un assentament militar clau en el control del territori

2 min
Els responsables de la campanya d’excavació i l’alcalde de Gandesa a la porta d’entrada a l’assentament ibèric del Coll del Moro

BarcelonaLa campanya d'excavacions al jaciment ibèric del Coll del Moro, a Gandesa, ha descobert un tram de muralla, de 30 metres, un fossat defensiu a la part nord i la porta d'entrada a l'assentament. La troballa s'ha fet pública aquest divendres després de tres setmanes d'intervenció. Els arqueòlegs han explicat que aquesta descoberta confirma que el poblat va ser una fortificació militar important al territori des dels seus inicis fins al període de la romanització. En la pròxima campanya, es continuarà excavant la mateixa zona per verificar la data de la construcció, ja que per ara els experts daten la troballa entre els segles III i IV aC.

Segons ha explicat el professor de la Universitat de Barcelona i codirector de les excavacions al Coll del Moro, Rafel Jornet, l'objectiu de la campanya és delimitar les fortificacions del jaciment. "Ha estat una sorpresa important perquè en alguns trams d'aquesta muralla hem pogut documentar 30 metres i en algunes parts la conservació arriba fins als dos metres d'alçada", ha detallat. Així mateix, ha destacat la localització del fossat i de la porta monumental d'accés, ubicada a la zona est.

Carme Belarte, investigadora d'ICREA a l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), ha subratllat que les troballes certifiquen que va ser un enclavament militar rellevant al territori. "Aquest jaciment és un punt molt important, fortificat, amb un significat defensiu, de control de territori, és un tipus de jaciment que es coneix a altres zones de Catalunya com a castellum", ha explicat. A la vegada, ha recalcat el seu bon estat. "Tot el jaciment té una potència impressionant, d'estat de conservació, des de la torre que és element que es coneix des de fa més temps a la muralla exterior; ara, però s'ha de seguir excavant perquè falta molt per baixar i pot tenir molta més monumentalitat", ha apuntat.

Des de les primeres campanyes, quan es van localitzar les estances ibèriques que indicaven el caràcter econòmic del jaciment, els arqueòlegs ja sospitaven que el poblat tenia una funció militar. "Ja havíem vist que per damunt d'aquestes estances s'havien construït una sèrie de murs que dibuixaven una planta diferent de l'hàbitat i que ens remetien a una ocupació romana d'una certa importància; sempre hem trobat nivells romans abans d'excavar els ibèrics", ha puntualitzat Belarte.

Des de l'Ajuntament de Gandesa treballen amb la Generalitat i el govern espanyol per sol·licitar ajudes, com l'1% cultural, per garantir la preservació de l'espai.

Ara
stats